ГоловнаПолітика

НАБУ показало схему розкрадань у справі Онищенка

Слідство встановило весь ланцюжок посередників.

НАБУ показало схему розкрадань у справі Онищенка
Фото: www.artukraine.com.ua

Національне антикорупційне бюро (НАБУ) і Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили організаторів схеми розкрадання коштів під час видобутку і продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність із ВАТ "Укргазвидобування", в результаті чого державі завдано збитків на суму близько 3 млрд гривень.

Про це повідомляють на сайті НАБУ.

Під час попереднього розслідування встановлено, що протягом січня 2013 року - січня 2016 року "Укргазвидобування" уклало кілька договорів з приватними підприємствами. До процесу також були залучені посередники - товарні біржі, які встановлювали занижені ціни на газ.

Наприклад, тоді як ринкова вартість газу становила 7057,51 грн за тис. кубометрів, біржі реалізовували його за ціною 2640 грн на користь певних суб'єктів господарської діяльності. Після цього переможці біржових торгів продавали газ, але вже за ціною 6900 грн за тис. кубометрів.

"Різниця вартості газу для посередника і ціною, за якою газ купували підприємства реального сектору економіки, перераховувалася на рахунки приватних осіб через фіктивні фірми. Робили це переважно готівкою", - наголошено в повідомленні.

Слідство встановило, що весь ланцюжок посередників, починаючи від учасників договорів і закінчуючи переможцями торгів, був підконтрольний народному депутатові Олександру Онищенку.

"За попередніми даними, державі було завдано збитків на рівні 3 млрд грн. З яких 1,6 млрд - кошти, отримані в результаті перепродажу газу посередниками і виведені через фіктивні підприємства. 1,3 млрд грн - це неоплачена сума ренти за користування надрами", - йдеться в повідомленні НАБУ.

Нагадаємо, у четвер генеральний прокурор Юрій Луценко звернувся до Верховної Ради з поданням про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання і арешт нардепа Онищенка ("Воля народу"). Йому закидають заподіяння державі збитків на суму 3 млрд гривень шляхом газових махінацій.

У січні 2016 року Онищенко зірвав допит у НАБУ. У березні детективи НАБУ провели обшук у його офісі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram