ГоловнаПолітика

ООН виправила слова Пан Гі Муна про миротворчу Росію

Посла Володимира Єльченка розгнівали слова генсека організації

ООН виправила слова Пан Гі Муна про миротворчу Росію
Пан Ги Мун
Фото: EPA/UPG

Між Україною та ООН вибухнув скандал через виступ генсека організації Пан Гі Муна на Петербурзькому міжнародному економічному форумі.

Прес-служба ООН розповсюдила текст промови Пан Гі Муна, в якій, зокрема, були такі слова: "Росія, як постійний член Ради Безпеки ООН, відіграє важливу роль у її роботі і у врегулюванні світових питань - від закінчення конфліктів в Україні та Сирії, до забезпечення прав людини і контролю за поширенням зброї масового знищення".

Ці слова викликали гнів постпреда України при ООН Володимира Єльченка.

"Я повністю розгніваний такою заявою. Я не розумію, як голова ООН може говорити такі речі, вихваляти роль Російської Федерації у врегулюванні конфлікту в Україні, коли РФ є основним гравцем в агресії проти України і в підтримці цього конфлікту", - сказав він журналістам та пообіцяв направити ноту протесту на адресу Пан Гі Муна.

Через кілька годин текст промови Пан Гі Муна на сайті ООН виправили. Слова про Росію тепер викладено так: "Росія, як держава-засновник ООН і постійний член Ради Безпеки, грає дуже важливу роль, і я дійсно серйозно розраховую на лідерство РФ".

Як пояснив РИА Новости офіційний представник генсека Стефан Дюжаррік, спочатку промова була поширена в тому вигляді, в якому її підготували до виступу. "Потім у своїй промові він [генсек] зробив деякі зміни. Тож другий варіант виступу - це те, що насправді було сказано", - сказав він.

Дюжаррік також повідомив, що лист з протестом від української місії отримано, і на нього дадуть відповідь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram