ГоловнаПолітика

Порошенко підписав закон про сертифікацію західних ліків

Президент вважає документ революційним.

Порошенко підписав закон про сертифікацію західних ліків

Президент Петро Порошенко підписав закон, який спрощує державну реєстрацію ліків.

Як повідомляє прес-служба Президента, Порошенко назвав підписання документа неординарною подією, до якої країна йшла роками.

"Підвищиться якість лікарських засобів. Буде створена конкуренція на внутрішньому ринку. Будуть надходити аналогічні препарати, і за рахунок конкуренції людина зможе вибирати собі оптимальне співвідношення ціни і якості", - охарактеризував президент наслідки закону.

Він також вважає, що з набуттям документом чинності буде перекрито "ще один канал фінансування корупції в Україні". Порошенко впевнений, що наслідком закону стане прихід в Україну провідних фармакологічних компаній.

В.о. міністра охорони здоров'я Віктор Шафранський заявив, що "вже завтра" МОЗ звернеться до провідних світових виробників із закликом реєструвати ще не зареєстровані в Україні ліки.

Нагадаємо, закон Верховна Рада прийняла 31 травня, його подав Кабінет Міністрів. Документ скорочує термін прийняття рішення про реєстрацію лікарських засобів до 10 днів замість місяця. Закон також установлює, що зареєстровані у США, Швейцарії, в Японії, Австралії, Канаді та країнах ЄС медикаменти слід сертифікувати в Україні протягом семи днів.

Ухвалення закону пов'язано з тим, що через погано продуманий перехід на міжнародні закупівлі лікарських препаратів в Україні виник дефіцит цілої низки життєво необхідних вакцин. Неможливо дістати БЦЖ, вакцину від коклюшу, дифтерії та правця, вакцину від сказу. ЮНІСЕФ, який повинен закупити для України нові вакцини, готовий почати поставки, але проблема в тому, що з усього списку вакцин, які вони можуть привезти, тільки три зареєстровані в Україні. Ситуацію вирішили виправити, наказавши Державному експертному центру МОЗ швидше реєструвати ліки і вакцини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram