ГоловнаПолітика

Рада розблокувала підписання ключового закону судової реформи

Ініціатива Савченко і Шухевича не знайшла підтримки в залі парламенту

Рада розблокувала підписання ключового закону судової реформи
Фото: LB.ua

Верховна Рада у четвер відхилила проект постанови №4734-п про скасування закону про судоустрій та статус суддів.

Депутати Надія Савченко та Юрій-Богдан Шухевич, реєструючи проект, заявили про порушення регламентних процедур під час ухвалення закону і запропонували повернути його на повторне друге читання.

Однак парламент не погодився з ними. Проект постанови №4734-п підтримали тільки 72 депутати.

За регламентом, спікер парламенту не може підписати ухвалений закон і направити його на підпис президенту для набуття документом чинності, поки не буде проголосовано проект постанови про його скасування. Тому підписання закону про судоустрій було заблоковано до сьогодні.

Цей закон - ключовий у судовій реформі.

Він складається з 12 розділів і 160 статей. Закон визначає засади організації судової влади, судоустрій України, суддівське самоврядування, регулює роботу суддів і присяжних і оплату їх праці, порядок призначення суддів, визначає критерії для вступу на посаду судді та звільнення, умови дисциплінарної відповідальності судді і т.п.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що ухвалення законопроекту є одним із ключових етапів судової реформи і дозволить перетворити систему судоустрою та оновити суддівський корпус, створити модель функціонування судової влади, яка б задовольнила суспільний запит на справедливий суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram