ГоловнаПолітика

Голосування за "особливий статус" Донбасу спровокує серйозну кризу в Раді, - Аваков

За децентралізацію треба голосувати окремо, упевнений міністр.

Голосування за "особливий статус" Донбасу спровокує серйозну кризу в Раді, - Аваков
Фото: www.dyvys.in

Проект змін до Конституції з нормою про "особливий статус Донбасу" слід забути, оскільки його ніколи не проголосують.

Так внесення альтернативного проекту змін до Верховної Ради, у якому відсутня ця норма, прокоментував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"[Слід] виносити окремий законопроект і голосувати тільки децентралізацію. І тоді є всі шанси, що цей проект проголосують. За гарною ідеєю децентралізації камуфлюється ідея "особливого статусу", яка навряд чи отримає підтримку суспільства", - упевнений міністр.

Не вважає він можливим також відтермінування цього статусу для Донбасу.

"Сам факт внесення зараз цього проекту (про особливий статус - ред.) до порядку денного сесії викличе дуже серйозну кризу. Сумніваюся, що є багато фракцій в парламенті, готових наразі підтримати законопроект. Мінський процес має бути реалізований. І я маю на увазі наступне: наші війська знаходяться на кордоні, контролюють його, з території так званих ЛНР/ДНР йде 9 тисяч російських військових разом з їхніми товаришами, там поновлюються українські органи юстиції, реєструються комісії - і тоді ми починаємо проводити вибори. Інші варіанти не вийдуть. Я читаю Мінські угоди саме так", - сказав голова МВС.

Крім того, поліцейську місію на Донбасі Аваков вважає хорошою ідеєю, але її буде складно реалізувати.

"Поліцейська місія хороша, якщо кордон на замку, і всередині немає російських військ. Тоді на територію запускається поліцейська місія, обов'язково міжнародна, і вона намагається виступити арбітром, не допускати сутичок. Будемо вважати, що це можливо у нинішній складній ситуації. Думаю, що така поліцейська місія має бути у складі приблизно 5 тисяч осіб. А чи реально це - оце вже питання", - зазначив Аваков.

При цьому він категорично відкинув можливість існування так званої народної міліції на Донбасі, що прописано у Мінських угодах.

"У Мінських угодах прописані проекти на кшталт народної міліції, що не підкоряється МВС України. Я не приймаю цього пункту, та ніколи не прийму. Мене ніхто не змусить! Вважаю, що це пряме порушення Конституції України, українських законів. Як міністр я буду виконувати тільки те, що лежить у розрізі моєї совісті і моїх повноважень. Поліція має бути українською, за українським законом і за єдиним стандартом. Особливої поліції, що не підкоряється нікому, не дозволимо! Принаймні, це моя позиція. Можливо, парламент вирішить по-іншому, але я в такому разі піду у відставку", - резюмував Аваков.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram