ГоловнаПолітика

Рішення КС про необмежені суддівські пенсії коштуватиме десятки мільйонів гривень щорічно, - Ємець

Судді вирішили, що вони краще вчителів, вважає нардеп

Рішення КС про необмежені суддівські пенсії коштуватиме десятки мільйонів гривень щорічно, - Ємець
Фото: Макс Требухов

Рішення Конституційного Суду про повернення необмежених довічних доплат до пенсій суддям коштуватиме Державному бюджету України десятки мільйонів гривень щороку. Про це заявив представник фракції "Народний фронт", перший заступник голови Комітету з питань правової політики і правосуддя Леонід Ємець, коментуючи відповідне рішення суду.

Він нагадав, що Верховний Суд звернувся до Конституційного Суду з проханням скасувати ухвалений парламентом законом, згідно з яким було скасовано величезні довічні доплати до пенсій суддям.

"Сьогодні Конституційний Суд скасував наш закон, і тепер все судді, які йдуть у відставку, - понад те, всі судді, які вже пішли у відставку, - отримають супердоплати, які є набагато більшими, ніж пенсії", - обурився народний депутат.

Він додав, що тепер пенсія судді, фактично, не обмежена і може становити і 20, і 30, і 40 тисяч гривень".

За словами Ємця, це коштуватиме державному бюджету десятків мільйонів гривень щорічно.

Парламентар також зазначив, що суть скасованого закону полягала в тому, що кожен громадянин України має бути в рівних умовах, тобто "якщо вчитель все життя сумлінно виконував свою роботу, то він мусить отримувати таку саму пенсію, як і суддя, який теж виконував свою роботу".

"Але судді вирішили, що вони кращі за вчителів та інших пенсіонерів, і завжди "малювали" собі величезні виплати. Ми законом цю опцію прибрали, але Конституційний Суд за зверненням Верховного Суду повернув усім суддям цю можливість", - сказав Ємець.

Він також додав, що це рішення стосуватиметься не нових суддів, яких мають обрати на відкритих конкурсах (у результаті судової реформи - ред.), а старих суддів часів Януковича, які вже перебувають у відставці або підуть у відставку через неможливість пройти нові прозорі конкурси.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram