ГоловнаПолітика

Україна повинна прагнути до енергонезалежності, а не закуповувати газ у Росії, - нардеп

Представник "Народного фронту" вважає, що необхідно розвивати "зелену" енергетику.

Україна повинна прагнути до енергонезалежності, а не закуповувати газ у Росії, - нардеп
Фото: nfront.org.ua

Замість закуповувати російський газ Україні слід продовжувати курс попереднього уряду на повну енергетичну незалежність від Росії і розвивати альтернативні сектори енергетики.

Про це заявив народний депутат від "Народного фронту" Михайло Хміль, коментуючи дискусію про можливе відновлення закупівлі газу в Російській Федерації.

"Я не вважаю правильним і доцільним відновлення постачання газу з Російської Федерації з огляду на те, що вона продовжує війну в Україні", - сказав народний депутат.

Навіть зниження ціни на російський газ, зазначив він, не компенсує Україні шкоди від взаємин з "Газпромом".

"Зараз Російська Федерація ситуативно пропонує нам усе нижчу ціну на газ. Але це не благодійність, а результат того, що прем'єр Яценюк два роки скорочував обсяги закупівель у "Газпрому" і, нарешті, минулої зими повністю відмовився від них. Але якщо ми зараз відновимо імпорт з Росії за нижчою ціною, пізніше вони обов'язково використають це проти України. "Газпром" - це не ринкова компанія, а державна енергетична монополія, яка використовується, перш за все, з політичною метою Кремлем, в геополітичних іграх проти інших країн", - зазначив Хміль.

Тому, наполягає він, Україна повинна продовжувати політику на диверсифікацію джерел постачання газу.

"Курс, який заклав уряд Яценюка на повну енергетичну незалежність України від Росії через 10 років, я вважаю, ми зобов'язані продовжувати. Перш за все, "Нафтогаз" почав закуповувати газ у країнах ЄС - і в цьому напрямку є великий потенціал розвитку. Попередній уряд напрацював кілька проектів для розширення маршрутів і географії імпорту з Євросоюзу, більш глибокої інтеграції України в єдиний газовий ринок Європи. Нарешті, слід ринковими методами розвивати внутрішній видобуток газу. Реалізувати ці ініціативи набагато важливіше, ніж просто збити ціну на російський газ", - зазначив Хміль.

Крім того, на думку народного депутата, слід активніше розвивати альтернативні сектори енергетики, в тому числі відновної, оскільки цим шляхом іде весь цивілізований світ.

"Я виступаю за максимальне сприяння розвитку в Україні альтернативних секторів енергетики, зокрема електростанцій на відновних джерелах енергії - сонячних, вітрових тощо. В Україні достатньо внутрішніх ресурсів для розвитку таких секторів. Так можна замістити частину газу, який зараз споживається енергетикою України. Зрозуміло, що зараз ми не можемо одномоментно і повністю відмовитися від газу - але до цього треба постійно рухатися", - зазначив Хміль.

Іноземні інвестори, додав він, зараз активно цікавляться розвитком "зеленої" енергетики в Україні.

"Інтерес іноземців до цього сектору української енергетики, слава Богу, існує. Я днями брав участь у зустрічі з чеським інвестором, який планує побудувати сонячну електростанцію у Львівській області", - сказав Хміль.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram