ГоловнаПолітика

ГПУ попросить Раду ще раз зняти недоторканність з Мосійчука

Юрій Луценко не збирається закривати справу проти депутата.

ГПУ попросить Раду ще раз зняти недоторканність з Мосійчука
Фото: Макс Требухов

Генпрокуратура повторно внесе у Верховну Раду подання про зняття недоторканності з народного депутата Ігоря Мосійчука.

Про це сказав журналістам генеральний прокурор Юрій Луценко.

Він нагадав, що Верховний Суд встановив порушення процедури під час зняття недоторканності з Мосійчука. Однак відмовлятися від кримінального переслідування депутата ГПУ не має наміру.

"Кримінальне провадження не закрито... Ця справа має ще раз пройти процедуру у Верховній Раді", - сказав Луценко.

Нагадаємо, 10 травня Верховний Суд визнав незаконною процедуру, за якою Мосійчука позбавили недоторканності, і повернув депутату імунітет від кримінального переслідування.

17 вересня генпрокурор Віктор Шокін на засіданні Верховної Ради показав відео, на якому нардеп Мосійчук просить і отримує хабар за допомогу в підприємницькій діяльності. Після цього парламент за процедурою ad hoc (рішення, призначене для конкретної проблеми) негайно дав згоду на арешт Мосійчука. При цьому подання про зняття недоторканності не розглядали профільні комітети, чого вимагає процедура.

18 жовтня суд заарештував Мосійчука. 15 листопада термін арешту депутата минув, і він вийшов на свободу.

У ГПУ заявили, що

Мосійчук зізнався в отриманні хабара, проте сам нардеп заявив, що зізнання зроблене під тортурами.

Окрім отримання хабара, Мосійчука звинувачують у хуліганстві, застосуванні насильства і втручанні в діяльність судових органів.

Розслідування кримінального провадження проти Мосійчука завершили 22 жовтня 2015 року, однак за шість місяців підозрюваний і його захисники так і не ознайомилися з матеріалами справи, блокуючи його передачу в суд. У результаті судового рішення 25 квітня було визначено крайнім терміном ознайомлення зі справою, а через кілька днів Генпрокуратура скерувала в суд обвинувальний акт проти Ігоря Мосійчука. Втім, через повернення депутату недоторканності розгляду справи так і не розпочали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram