ГоловнаПолітика

Дискусія про поліцейську місію на Донбасі відірвана від реальності, - Медуниця

Нардеп не вважає це способом урегулювання ситуації на Донбасі.

Дискусія про поліцейську місію на Донбасі відірвана від реальності, - Медуниця
Фото: nfront.org.ua

Напади російських терористів на спостерігачів ОБСЄ показують, що дискусія про поліцейську місію цієї організації на окупованому Донбасі відірвана від реальності.

Про це заявив народний депутат від "Народного фронту" Олег Медуниця, коментуючи факти, які оприлюднив 8 червня перший заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі Александр Хуг.

"Те, що ми почули сьогодні від Хуга, вкотре спростовує рожеві мрії дипломатів про так звану "поліцейську місію ОБСЄ", - сказав він.

"Нинішня спостережна місія ОБСЄ є неозброєною, нечисленною і дуже обмеженою у своїх повноваженнях. Звіти цієї місії нейтральні й обережні. І незважаючи на це, російські терористи все частіше відкрито нападають на спостерігачів! Викрали співробітника наглядової місії в Донецьку, обстрілюють і блокують патрулі спостерігачів, не допускають їх до місць, куди нібито відведено російське важке озброєння. Вони збили обидва безпілотники ОБСЄ, і пан Хуг чітко охарактеризував це не як випадковість, а як пряму атаку на ОБСЄ", - зазначив Медуниця.

"А тепер уявімо теоретично, що місія ОБСЄ отримала легке озброєння і значно ширші повноваження. Або росіяни їх переб'ють, або ці так звані поліцейські ОБСЄ під страхом знищення виконуватимуть свої завдання формально. Це буде поліцейська місія або під контролем Москви, або така, що не виїжджатиме з баз", - наголосив народний депутат.

Така поліцейська місія ОБСЄ, наголосив він, не може розглядатися як механізм врегулювання війни на Донбасі, зокрема для проведення виборів на окупованих територіях.

"Сама по собі ідея ширшої місії ОБСЄ на Донбасі добра і справедлива. Зніжений ліберальний Захід повинен глибше зануритися в ту пекельну реальність війни, в якій вже два роки живуть українці. Але ідею поліцейської місії висунуто як нібито механізм припинення вогню, механізм гарантування нібито безпеки і законності виборів на окупованих територіях. Сьогоднішня доповідь Хуга показує, що це сумнівна ідея", - сказав Олег Медуниця.

На його думку, поліцейські ОБСЄ на так званих виборах або спрацюють формально, під повним контролем російських терористів, або загинуть задовго до дня голосування.

"Україну не влаштовують обидва ці варіанти, вони тільки погіршать ситуацію. Тому "Народний фронт" послідовно виступає проти будь-яких виборів і "особливих статусів" до повного відновлення суверенітету України над окупованими територіями. А саме - до виконання Росією її зобов'язань за Мінськими домовленостями: припинення вогню, звільнення всіх заручників, виведення її військ і відновлення контролю України над державним кордоном", - резюмував Олег Медуниця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram