ГоловнаПолітика

Аваков закликав розділити децентралізацію й особливий статус Донбасу

Процес змін у Конституцію в такому разі потрібно починати заново.

Аваков закликав розділити децентралізацію й особливий статус Донбасу
Фото: www.dyvys.in

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав внести зміни до Конституції з приводу децентралізації, виключивши при цьому пункт про те, що особливості місцевого самоврядування окремих районів Донецької та Луганської областей визначають спеціальним законом.

Про це він сказав під час засідання Кабміну.

"Я вважаю, що якщо ми хочемо досягти успіху в децентралізації, давайте перестанемо ховатися, а винесемо цей проект окремо від вкрай сумнівного проекту "особливого статусу", який не пройде через парламент", - сказав Аваков.

"Необхідно голосувати в другому читанні зміни до Конституції, я вас підтримую, але необхідно внести ці зміни до Конституції окремо від змін, які там прописано поряд зі змінами з приводу особливого статусу Донбасу. З особливим статусом Донбасу ці зміни не мають жодних шансів", - додав міністр.

Віце-прем'єр Геннадій Зубко під час засідання уряду назвав якнайшвидше прийняття змін до Конституції з приводу децентралізації вкрай необхідним.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман висловив надію на компроміс.

"Децентралізація почалася, і триватиме, і матиме успіх у подальшому. Політичні консультації тривають. Ми вже говорили про різні теми, як кваліфікувати, і все інше. Але я впевнений, що ми знайдемо правильне рішення і не буде розбіжностей", - зазначив він.

Нагадаємо, в першому читанні проект змін до Конституції з приводу децентралізації з пунктом про особливості місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей було прийнято 31 серпня минулого року.

Якщо між першим і другим читаннями внести зміни в законопроект, який змінює Конституцію, документ потрібно знову направляти на аналіз Конституційного Суду, тобто процес змін Основного закону стартує заново.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram