ГоловнаПолітика

Росія пояснила відмову видати Януковича

У кримінальному переслідуванні екс-президента побачили політику.

Росія пояснила відмову видати Януковича
Фото: стоп-кадр с видео

Генпрокуратура Росії відмовила Україні у видачі екс-президента Віктора Януковича, тому що вважає його кримінальне переслідування політично мотивованим.

Запит на екстрадицію Януковича в Україну надійшов російській владі в лютому 2015 року, йдеться у відповіді відомства на запит РБК. 18 травня 2016 року начальник управління спецрозслідування Генеральної прокуратури України Сергій Горбатюк заявив, що Москва відповіла на запит відмовою.

Клопотання про екстрадицію Януковича було залишено без виконання "в силу ст. 3 Європейської конвенції про видачу 1957 року", сказано у відповіді російської Генпрокуратури. У цій статті прописані підстави, що дозволяють відмовити тій чи іншій державі у видачі громадянина з політичних мотивів.

Нагадаємо, Україна відправила клопотання на екстрадицію Януковича після оголошення екс-президента в міжнародний розшук. Однак рік тому Янукович через суд домігся припинення Інтерполом розшуку. Це не дозволило розпочати процес заочного засудження колишнього президента.

12 травня Верховна Рада внесла тимчасові поправки в Кримінальний процесуальний кодекс, які дозволяють судити Януковича без оголошення його в міжнародний розшук.

Янукович після Революції гідності втік до Росії, де переховується від українського правосуддя досі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram