ГоловнаПолітика

У відставку відправлять 5 тис. суддів, - Аваков

Нових суддів набиратимуть виключно на конкурсних засадах

У відставку відправлять 5 тис. суддів, - Аваков
Фото: 24.ua

Згідно із законом про внесення змін до Конституції в частині правосуддя, у відставку відправлять 5 тис. суддів з 7 тис.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці у Фейсбуці.

За його словами, нових суддів набиратимуть виключно на конкурсних засадах.

"Як мінімум 5000 з 7000 суддів відправлять у відставку! Суди створюватимуться заново - ніяких автоматичних переведень і переходів зі старих судів у нові! Тільки нові конкурсні набори!" - написав Аваков.

"Буде повне перезавантаження! Нехай не так різко і швидко, як мені і колегам з "Народного фронту" хотілося б - але свого ми домоглися - і це колосальний крок вперед у знищенні пострадянського судового монстра і створення цивілізованої судової системи, що матиме довіру у людей!.. Тепер справа за імплементацією законів", - додав голова МВС.

Нагадаємо, 2 червня Рада внесла зміни до Конституції в частині правосуддя. Ці зміни покликані забезпечити деполітизацію і незалежність судової влади, а також перезавантаження судового корпусу.

Питання призначення суддів будуть передані Вищій раді правосуддя (ВРП), новому органу судової гілки влади. ВРП муситиме здійснювати відбір суддів для всіх судів України на конкурсній основі, її рішення про призначення і звільнення суддів має затверджувати президент. Він також розглядатиме питання затримання та арешту суддів. Пропозиції про створення і ліквідацію судів вноситиме в парламент президент за поданням ВРП.

Це вже шоста зміна Конституції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram