ГоловнаПолітика

НАБУ затримало другого учасника схеми щодо розтрати 480 млн гривень "кіотських грошей"

Організатор фіктивних підприємств переховувався в Старобільську Луганської області.

НАБУ затримало другого учасника схеми щодо розтрати 480 млн гривень "кіотських грошей"

Національне антикорупційне бюро затримало ще одного підозрюваного в спробі розтрати 480 млн гривень, отриманих за Кіотським протоколом.

Про це повідомляють на сайті бюро.

"У середу, 1 червня, в Старобільську Луганської області детективи бюро затримали другого підозрюваного в замаху на розтрату 480 млн гривень, отриманих Україною за Кіотським протоколом", - сказано в повідомленні.

Під час досудового розслідування встановлено, що затриманий за попередньою змовою з секретарем держпідприємства "Українські екологічні інвестиції", якого взяли під варту 18 травня, створив під чужим ім'ям підконтрольну групу фіктивних підприємств, оформлених на підставних осіб.

Таким чином він намагався створити уявну конкуренцію з метою забезпечення перемоги фіктивних підприємств при проведенні державних закупівель на реконструкцію мереж освітлення на загальну суму понад 480 млн гривень.

Коли справа набула розголосу, затриманий, який тимчасово проживав у Києві, поїхав до Луганської області за місцем проживання його батьків, перервав контакти з співвиконавцями, змінив телефони і вжив інших заходів, спрямованих на уникнення кримінальної відповідальності.

У результаті розшукових заходів його місце перебування було встановлено, під час обшуку квартири виявлено речові докази, які разом з раніше отриманими вказують на причетність затриманого до скоєння злочину.

Затриманого заарештовано з альтернативою у вигляді застави 3,625 млн гривень.

Нагадаємо, держпідприємство "Українські екологічні інвестиції" (входить у сферу управління Мінекології) планувало витратити майже мільярд гривень на заміну ламп у мережах вуличного освітлення і школах енергоощадними. Фінансування проекту повинно було здійснюватися за рахунок коштів, наданих Японією за Кіотським протоколом.

При цьому акцепти на 480 млн гривень отримала фірма-прокладка ТОВ "Агротехбуд", заради якої з усіх тендерів були зняті дешевші пропозиції від інших компаній. Під час ретельнішого розслідування виявилося, що "Агротехбуд" є фіктивним підприємством. Через цю справу в січні 2016 року було звільнено виконувача обов'язків міністра екології Сергія Курикіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram