ГоловнаПолітика

Наприкінці червня у Брюсселі відбудеться міні-саміт Україна-ЄС

У цих консультаціях візьмуть участь три лідери ЄС і ключові єврокомісари

Наприкінці червня у Брюсселі відбудеться міні-саміт Україна-ЄС
Фото: Depositphotos\julia_berezovska

У Брюсселі 27 червня відбудуться консультації високого рівня за участю керівництва України та Європейського Союзу.

Про це повідомив заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв, інформує "Інтерфакс-Україна".

"За домовленістю президента України з президентами Європейської Ради та Єврокомісії 27 червня у Брюсселі відбудуться консультації високого рівня між Україною і ЄС. Ми очікуємо, що у цих консультаціях візьмуть участь три лідери ЄС - президент Європейської Ради Дональд Туск, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер і президент Європарламенту Мартін Шульц", - повідомив він.

Також очікується участь ключових єврокомісарів - єврокомісара з питань європейської політики сусідства і переговорів з питань розширення Йоханнеса Хана, віце-президента Єврокомісії з питань Енергетичного союзу Мароша Шефчовича і віце-президента Єврокомісії - верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні.

"Добре, що такий формат зустрічей стає традицією, адже зустріч в аналогічному форматі відбулася у грудні минулого року. Я нагадаю, що результатом попереднього засідання стало остаточне узгодження всіх нюансів, пов'язаних із визнанням виконання Україною критеріїв для безвізового режиму з ЄС", - зазначив заступник голови АП.

Він розповів, що одним із ключових завдань майбутньої зустрічі стане "звіряння годинників" у проходженні в інституціях ЄС процедури розгляду питання безвізового режиму для громадян України.

"Також важливим аспектом є те, що консультації відбудуться напередодні засідання Європейської Ради, на якому будуть обговорюватися питання санкцій проти Російської Федерації у зв'язку з агресією проти України. І ми хочемо використати цю можливість для того, щоб сприяти досягненню єдності країн ЄС і домогтися продовження секторальних санкцій проти Росії", - підкреслив Єлісєєв.

Він також зазначив, що позиція української сторони залишається незмінною - секторальні санкції мають зберігатися до повного виконання російською стороною Мінських домовленостей і відновлення територіальної цілісності України, включно з Кримом.

"Звичайно ж, ми використовуємо цю можливість, щоб поставити питання про продовження і посилення санкцій у контексті погіршення ситуації на території Криму, зокрема мова йде про заборону Меджлісу і про переслідування кримських татар", - додав Єлісєєв.

Нагадаємо, раніше голова Європарламенту Мартін Шульц пообіцяв швидке введення безвізового режиму з Україною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram