ГоловнаПолітика

Експерт назвав головні ризики судової системи

Конституційні зміни потребують імплементаційних законів, які поки що не внесли

Експерт назвав головні ризики судової системи
Роман Куйбида
Фото: Макс Требухов

Зміни до Конституції у частині правосуддя самі по собі, без законодавчої підтримки, можуть законсервувати судову систему, а можуть зробити прорив.

Про це на круглому столі "Судний четвер судової реформи: чи будуть проголосовані зміни до Конституції?" у прес-центрі Інституту Горшеніна, організованому спільно з "Реанімаційним пакетом реформ", сказав головний експерт РПР Роман Куйбіда.

"Поки що зміст судової реформи важко обговорювати, тому що в парламент ще не внесли імплементаційний закон. Ми говорили, що зміни в Конституцію необхідно підтримувати тільки одночасно з пакетом імплементаційних законів. Наразі можна говорити, що навряд чи буде пакет, який зачіпатиме і процесуальні кодекси, і адвокатуру, і прокуратуру, і Вищу раду юстиції. Йдеться наразі тільки про нову редакцію закону про судоустрій і стадії суддів. І ось від неї залежить, наскільки глибокою буде судова реформа, тому що зміни до Конститутції досить гнучкі. Вони можуть як законсервувати систему, так і зробити серйозний прорив завдяки механізмам поновлення", - сказав він.

На його думку, це головний ризик судової реформи.

"Другий ризик - це те, що поза Конституцією з'являться неконституційні положення у цих імплементаційних законах", - сказав Куйбіда. Як приклад він навів повноваження президента підписувати посвідчення суддів.

Нагадаємо, 2 лютого Верховна Рада затвердила проект судової реформи у першому читанні. Друге читання реформи може відбутися цього четверга.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram