ГоловнаПолітика

Петренко назвав реформу Конституції останнім шансом очищення судової системи

Міністр сподівається, що Рада прийме її вже 2 червня.

Петренко назвав реформу Конституції останнім шансом очищення судової системи
Фото: Макс Требухов

Міністр юстиції Павло Петренко назвав реформу Конституції, яку запропонують Верховній Раді цього тижня, останнім шансом для очищення судової системи.

Про це він заявив на круглому столі "Судний четвер судової реформи: чи будуть проголосовані зміни до Конституції?" в прес-центрі Інституту Горшеніна, що проводиться разом із "Реанімаційним пакетом реформ".

Міністр зазначив, що протягом останніх 25 років суди асоціювалися з переслідуваннями, хабарництвом і бюрократією. Згідно із соціологічними опитуваннями, понад 80% українців не довіряють судам.

"Тому реформа судової системи вже перезріла в українському суспільстві. Судова система мала кілька можливостей для початку самоочищення. Перша така можливість, коли був прийнятий закон "Про відновлення довіри до судової системи" і коли суддям дали можливість обрати нових голів судів. На жаль, цього не відбулося, 80% старих голів судів були переобрані", - заявив Петренко.

Другий шанс було надано після прийняття закону про очищення влади, але його також проґавили. "Фактично жоден суддя не був люстрований за цим законом", - заявив міністр.

"Зараз у нас чи не останній шанс для очищення", - сказав Петренко. На його думку, закон про конституційну реформу в частині правосуддя слід проголосувати у другому читанні і в цілому найближчого сесійного тижня. Програма максимум, на думку Петренка, - результативне голосування вже цього четверга, 2 червня.

Нагадаємо, 2 лютого Верховна Рада затвердила проект судової реформи в першому читанні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram