ГоловнаПолітика

Екс-заступник голови СБУ передав НАБУ "чорну бухгалтерію" Партії регіонів

Близько $2 млрд витрачено на хабарі чиновникам.

Екс-заступник голови СБУ передав НАБУ "чорну бухгалтерію" Партії регіонів
Виктор Трепак

Колишній перший заступник голови Служби безпеки Віктор Трепак передав Національному антикорупційному бюро документи, що підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівкових коштів низці колишніх і нинішніх високопоставлених чиновників.

Про це Трепак розповів в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

За його словами, мова про так звану "чорну бухгалтерію" Партії регіонів із загальними виплатами на суму близько 2 млрд доларів.

"Значна частина цих матеріалів - "амбарна книга" корупційних виплат, які систематично здійснювалися за рахунок "общака" або "чорної каси" ПР. Уперше в поле зору правоохоронців потрапляє масив матеріалів, які стосуються не одного чи кількох злочинів, а системної багаторічної корупційної діяльності організованої структури, яка діяла на базі відомої політичної партії і мала на меті незаконне захоплення влади та її протиправне використання", - сказав Трепак.

Він також розповів, що серед фігурантів цих матеріалів - посадові особи найвищого рівня, міністри і керівники відомств, народні депутати, відомі політики, громадські діячі, представники міжнародних організацій, судді, в т. ч. вищих судових інстанцій. При цьому Трепак відмовився назвати прізвища "в інтересах майбутнього слідства".

"Одержувачами хабарів були представники багатьох політичних партій - як провладних, так і опозиційних. Про "калібр" чиновників нижчого рівня я навіть не говорю", - додав він.

За інформацією ZN.UA, всі фігуранти отримували кошти під особисті підписи.

"За наявною інформацією, вказаною злочинною організацією на хабарі й інші підкупи було витрачено близько 2 млрд доларів. Хабарі в розмірі 500 тис. доларів або 1 млн доларів були мало не нормою. У багатьох випадках вони сягали 5, 8 і навіть 20 млн доларів. Зауважте, готівкою!" - зазначив Трепак.

В Антикорупційному бюро підтвердили інформацію про передачу документів "чорної каси" Партії регіонів.

"Учора в другій половині дня (27 травня, - ред.) документи отримали", - сказав директор НАБУ Артем Ситник агентству "Інтерфакс-Україна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram