ГоловнаПолітика

Порошенко закликав проголосувати за судову реформу у червні

Президент оголосив деполітизацію судочинства

Порошенко закликав проголосувати за судову реформу у червні
Петр Порошенко
Фото: Пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду проголосувати за судову реформу вже у червні.

Про це він заявив під час засідання Ради з питань судової реформи, інформує офіційний сайт президента.

"Нам усім треба бути твердо впевненими, що у Верховної Ради вистачить мудрості, сили, наполегливості і єдності для того, щоб історичне конституційне рішення про внесення змін до Конституції в частині правосуддя було прийнято", - підкреслив президент.

Він також зазначив, що необхідно забезпечити ухвалення законів, які супроводжуватимуть ці зміни до Конституції.

Також на засіданні обговорили проект нового закону України "Про судоустрій і статус суддів". За словами президента, цей документ став результатом спільної роботи депутатів, експертів, юристів, суддів і громадських активістів.

За словами Порошенка, у законі пропонується формування триланкової судової системи, створення Верховного Суду, в якому зможуть взяти участь через конкурс чесні судді, а також адвокати та науковці.

"На сьогодні відбувається деполітизація судочинства. Рада, політичні партії, нарешті, не матимуть жодного впливу при призначенні суддів. Президент теж позбавляється цього права. У нього залишаються лише церемоніальні функції", - пояснив Порошенко.

Він назвав конституційні зміни "революційною реформою, про яку мріяли багато років" і яка має підтримку світової спільноти.

Президент також нагадав, що судова реформа є складовою умов співробітницва з Міжнародним валютним фондом і ЄС, але в питанні її проведення наша країна мусить, насамперед, керуватися власними інтересами.

"Це треба робити незалежно від того, чи є це вимогою МВФ чи ні, чи є це вимогою безвізового режиму чи ні. Ми це робимо не для європейців, безвізового режиму, МВФ, не заради кредитів. Ми це робимо для України", - підкреслив президент.

Нагадаємо, дві третини проекзаменованих суддів пройшли переатестацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram