ГоловнаПолітика

Савченко вважає добрим закон про день у в'язниці за два дні в СІЗО

Депутатка вважає, що після п'яти років людина з в'язниці нормальною не повертається.

Савченко вважає добрим закон про день у в'язниці за два дні в СІЗО
Фото: LB.ua

Депутатка Верховної Ради Надія Савченко виступила проти скасування закону про зарахування одного дня попереднього ув'язнення за два дні в термін основного покарання ("закон Савченко").

Про це вона сказала на прес-конференції в п'ятницю, відповідаючи на запитання, чи буде вона ініціювати скасування закону.

"Ви в тюрмі сиділи? На щастя, ні. Не знаю, чи є серед присутніх ті, хто сидів. Є, правда? Тобто є люди, які знають зсередини, що і як. Щоб ви розуміли: я ініціювала цей закон, тому що добре знала систему зсередини. Слава Богу, в Україні я не сиділа, але пострадянська система вся така. У нас є дуже багато вад. Знаючи зсередини, як воно, я ініціювала цей закон, щоб слідчі працювати почали. Багато спекулюють на цьому законі, мовляв, Савченко почала випускати вбивць. Ви повинні зрозуміти: на жаль, у тюрмах сидить половина невинних. Це потрібно для того, щоб слідчі не тримали людей і не вішали на них усіх собак. Якщо ти не можеш довести провину людини, то не потрібно її в СІЗО мучити. Повірте, закон правильний", - зазначила Савченко.

За її словами, закон буде частиною нової системи покарання злочинців, над створенням якої депутатка збирається працювати.

"Це тільки початок тієї системи, в яку буде вбудовано цей закон, і він буде в ній працювати правильно... Це тільки початок. Я наприклад, бачу в Україні необхідність суду присяжних, судову реформу. Й ініціювати скасування цього закону я не буду. Він запрацює, він не такий поганий, як ви думаєте. І якщо ви думаєте, що через нього погіршилася криміногенна ситуація в Україні, то даремно. Криміногенна ситуація погіршується, коли людям гірше жити", - сказала Савченко.

"Ви думаєте, що не повернуться до в'язниці ті, для кого в'язниця - дім? Повернуться, вони просто туди-назад заїдуть. Але після п'яти років людина з тюрми не повертається. Якщо людей перетримати, то в'язниця нам зробить з нормальних людей більше злочинців", - підсумувала нардепка.

Нагадаємо, раніше за зміну "закону Савченко" висловилися голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе, голова Мін'юсту Павло Петренко і заступник генпрокурора Олег Заліско. За словами останнього, з 24 грудня 2015 року, коли закон набув чинності, до 15 квітня положення закону застосували до 39 496 в'язнів. 5 961 особу, що відбувала покарання за тяжкі злочини, звільнили достроково.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram