ГоловнаПолітика

Карпюка засуджено до 22,5 року ув'язнення, Клиха - до 20

Чеченський суд визнав українців винуватими у війні проти Росії.

Карпюка засуджено до 22,5 року ув'язнення, Клиха - до 20
Николай Капрпюк и Станислав Клых
Фото: fakty.ua

Верховний суд Чечні виніс вирок громадянам України Станіславу Клиху і Миколі Карпюку за звинуваченням в участі в Чеченській війні проти Росії. Клих отримав 20 років суворого режиму, Миколу Карпюка відправлять у колонію суворого режиму на 22,5 року.

Про це повідомив у своєму твіттері адвокат Ілля Новиков.

Клиха і Карпюка визнали винуватими в керівництві й участі в банді (частина 1 статті 209 КК РФ), вбивстві двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку (пункт «в», «з», «н» статті 102 КК РРФСР ) і замаху на вбивство (частина 2 статті 15, пункт «в», «з», «н» статті 102 КК РРФСР) у складі бандформувань на Північному Кавказі в 1994 році, уточнює "Медиазона".

Нагадаємо, Карпюка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го. Слідком РФ заявив, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", що нібито скоювала злочини в Чечні у 90-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були колишній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих та інші українці.

Проти Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

17 травня присяжні визнали доведеною провину українців у керівництві і участі в банді, вбивстві двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку і замаху на вбивство в складі бандформувань на Північному Кавказі в 1994 році.

При цьому присяжні визнали Клиха "вартим поблажливості за звинуваченням в участі в банді і вбивствах". Карпюк, на їхню думку, поблажливості не заслуговує.

Російський правозахисний центр "Меморіал" заявив про грубі помилки та неточності в обвинувальному висновку. Наприклад, 18 із 30 військовослужбовців, у загибелі яких звинувачують українців, загинули на значно більшій відстані від зазначених місць можливої участі українців в бойових сутичках. Голова ради "Меморіалу" Олександр Черкасов навіть виступив у суді з докладним аналізом нестиковок звинувачення, але це не вплинуло на рішення суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram