ГоловнаПолітика

СБУ не пустила делегацію ООН у два СІЗО через росіянина в її складі

Міністерство юстиції вирішило втрутитися в конфлікт.

СБУ не пустила делегацію ООН у два СІЗО через росіянина в її складі
Наталья Севостьянова
Фото: minjust.gov.ua

Служба безпеки України не пустила делегацію підкомітету ООН з питань запобігання катуванням у слідчий ізолятор, оскільки в її складі був росіянин.

Про це повідомила журналістів у четвер перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

Вона розповіла, що делегація ООН провела моніторинг усіх пенітенціарних установ, які планувала відвідати в Україні, але позапланову перевірку управлінь СБУ в Маріуполі та Краматорську представники спецслужби не дозволили провести. "СБУ аргументує це тим, що членом цієї моніторингової місії був громадянин РФ", - повідомила вона.

Заступник міністра зазначила, що буде зустрічатися з цього приводу з представниками підкомітету ООН і СБУ.

Нагадаємо, делегація ООН урвала свою поїздку Україною, оскільки їй відмовили в доступі до деяких місця позбавлення волі або тимчасового утримання людей під вартою, які перебувають під управлінням СБУ.

Після цього ООН звинуватила Україну в порушенні зобов'язань держав-членів, прийнятих у рамках Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань.

Конвенція ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання була прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 1984 року. 2006 року набув чинності Факультативний протокол до цієї Конвенції. Він надає можливість експертам ООН без попередження відвідувати місця позбавлення волі і розмовляти з ув'язненими і затриманими без присутності представників влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram