ГоловнаПолітика

Експерт виключив акції протесту в Криму через проблеми в економіці

"Економіка Росії, незважаючи на дворазове падіння цін на нафту, витримує тиск".

Експерт виключив акції протесту в Криму через проблеми в економіці
Тарас Загородний
Фото: Макс Требухов

Керуючий партнер Національної антикризової групи Тарас Загородній не вірить, що жителі Криму вийдуть на акції протесту проти окупантів через проблеми в економіці.

Про це він сказав на круглому столі "Крим сьогодні: знесилений і знеструмлений" в Інституті Горшеніна.

"Буде по-старому, як за "бендер", коли можна було сказати прем'єр-міністрові: чому ми так погано живемо", - пожартував він, маючи на увазі нещодавнє спілкування голови уряду РФ Дмитра Медведєва з пенсіонерами Севастополя.

Загородній наголосив, що рівень життя на півострові зараз у середньому на тому самому рівні, що й до окупації. "Якщо порівняти паритети цін і зарплат-пенсій, які зараз існують у кримчан, вони в середньому відповідають українським. Пенсія у них середня - 8 тисяч рублів, це близько 3000 гривень, але ціни, скажімо на продукти - вищі, тому що їх доводиться імпортувати з Росії. За паритетом вони живуть не значно багатше, ніж та сама Херсонська область, але з гіршими перспективами", - зазначив він.

Експерт зазначив, що економіка Росії поки що здатна підтримувати такий рівень.

"Можна сказати, що Росія витримує, і економіка Росії, незважаючи на дворазове падіння цін на нафту, теж витримує тиск. Якщо подивитися на валютні резерви, на резервний фонд, який залишився на рівні близько 300 млрд доларів, - це непогана сума. І це Росія ще не запускала реально друкарський верстат. Вони можуть ще надрукувати грошей, а це значить, що вони ще рік точно витримають. Звичайно, будуть великі проблеми у фінансовій системі, зростання інфляції, але "російський народ" готовий терпіти", - сказав Загородній.

"Крим буде суто дотаційним регіоном, який фінансується за залишковим принципом. Але навіть цей залишковий принцип достатній, щоб більшість людей там це терпіли", - сказав він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram