ГоловнаПолітика

Делегація ООН влаштувала демарш через відмову у доступі до СІЗО СБУ

Члени підкомітету достроково завершили свою поїздку в Україну

Делегація ООН влаштувала демарш через відмову у доступі до СІЗО СБУ
Малькольм Эванс
Фото: http://www.un.org

Члени підкомітету ООН з питань запобігання катуванням мусили перервати свою поїздку по Україні, оскільки їм відмовили у доступі до деяких місць позбавлення волі або тимчасового утримання людей під вартою, які перебувають під управлінням Служби безпеки України.

Про це повідомляється на сайті ООН.

"Ця відмова у доступі є порушенням зобов'язань держав-членів, прийнятих у рамках Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань. Нам відмовили в можливості відвідати деякі місця, в яких, згідно з серйозними повідомленнями, люди утримуються в ув'язненні і зазнають тортур або нелюдського поводження", - заявив голова делегації підкомітету Малькольм Еванс.

Конвенцію ООН проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання ухвалила Генеральна Асамблея ООН у 1984 році. У 2006 році набув чинності Факультативний протокол до цієї Конвенції. Він надає можливість експертам ООН без попередження відвідувати місця позбавлення волі і розмовляти з ув'язненими і затриманими без присутності представників влади.

Делегація дійшла висновку, що візит, який розпочався 19 травня і мав завершитися 26 травня, "скомпрометовано до такої міри", що неможливо продовжити.

Експерти збиралися оцінити умови утримання ув'язнених в українських в'язницях і слідчих ізоляторах, а також гарантії їхнього захисту від катувань та жорстокого поводження і викласти отримані дані у доповіді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram