ГоловнаПолітика

Повернути Савченко допомогла розмова в "нормандському форматі"

Франсуа Олланд повідомив, що домовленостей досягнули 23 травня.

Повернути Савченко допомогла розмова в "нормандському форматі"
Фото: EPA/UPG

Питання звільнення українки Надії Савченко вирішили 23 травня під час телефонної розмови голів держав "нормандської четвірки" (Франція, Німеччина, Росія, Україна).

"Президент Франції вітає обмін в'язнями, який стався сьогодні відповідно до зобов'язань, ухвалених під час телефонної розмови в "нормандському форматі" 23 травня. Це дозволило, зокрема, повернути на територію України Надію Савченко", - сказано в комюніке Єлисейського палацу.

За словами Олланда, звільнення в'язнів - "важливий жест для реалізації Мінських угод", які необхідно якомога швидше втілити в життя. Олланд зазначив, що Париж і Берлін продовжать разом працювати для досягнення цієї мети.

Зі свого боку президент України Петро Порошенко під час спільної прес-конференції із Савченко особливо наголосив на ролі канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда, президента США Барака Обами в звільненні українки.

Він також повідомив, що Савченко з російської в'язниці вдалося звільнити аж ніяк не з першої спроби.

"Зараз я нарешті можу сказати, що це вже не перша спроба повернути Надію. Остання дата, яка була призначена, - це 22 травня, до цього було 18 травня, було ще багато інших дат", - заявив Порошенко.

Нагадаємо, що 25 травня Савченко обміняли на двох російських військовослужбовців Олександра Александрова і Євгена Єрофєєва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram