ГоловнаПолітика

Надія повернулася в Україну (оновлюється)

Про можливість повернення Надії Савченко в Україну говорили давно. І хоча російська сторона запропоновані варіанти спершу відкидала, те, як проходив суд над російськими грушниками, давав частково зрозуміти, що звільнення української льотчиці - питання часу. І цей час настав. Якраз після прохання Єрофєєва і Александрова про помилування 25 травня ЗМІ - з посиланням на джерела, але без офіційних коментарів з боку урядів обох країн - вибухнули сенсацією: борт Петра Порошенка вилетів у Ростов за Савченко.

Трохи пізніше відомості доповнили. Стало відомо, що український президент помилував російських грушників, яким інкримінували здійснення терористичної діяльності, незаконний перетин кордону, зберігання зброї і розв'язування війни.

17:14 - Голова європейської дипломатії Федеріка Могеріні привітала звільнення української військової Надії Савченко, незаконно затриманої Росією нібито за вбивство журналістів ВДТРК на Донбасі.

"Надія Савченко вільна і повернулася в Україну. Це довгоочікувана гарна новина, і ЄС святкує зараз разом з Україною", - написала Федеріка Могеріні

у Twitter.

16:44 Надії Савченко присвоїли звання Героя України і вручили Золоту Зірку.

Фото: Радіо Свобода онлайн

Перед цим Президент Петро Порошенко заявив, що вся країна пишається тим, як Савченко трималася в Росії.

"Довгі 700 днів ми переживали, молилися, організовували акції протесту, щоб відбувся цей день", - нагадав Порошенко.

Фото: Радіо Свобода онлайн

"Як ми повернули Надію, так ми повернемо Донбас і Крим. Надія стала символом гордості, непокори. Такою, якою є українська жінка, офіцер збройних сил. Ми пишаємося тією поведінкою, яку продемонструвала Надія, будучи заручницею", - зазначив також Президент.

Сама ж Савченко підтримала Мінські угоди.

"Дуже добре, що є Мінські угоди, дуже добре, що вони будуть виконуватися, тому що ми будемо робити все, щоб вони виконувалися", - заявила Савченко. Також вона повідомила про намір займатися поверненням українців із російського полону.

Виступаючи перед журналістами, Савченко також звернулася до жителів Росії. "Хочу передати привіт росіянам і сказати, що нема чого боятися, з колін потрібно підводитися. Я розумію, що не та країна, де з колін підводитися легко. Але якщо вони хочуть жити в злагоді, то їм потрібно підводитися з колін, а нам - не дати прийти сюди, не дати прийти далі, ніж вони собі думають, що можуть", - сказала Савченко.

16:22 - Селфі дорогою в Адміністрацію президента.

15:08 - Надія Савченко в Адміністрації президента в супроводі прес-секретаря Порошенка Святослава Цеголка.

Фото: facebook/Віра Савченко

15:49 - Після спічу вона сіла в чорний мікроавтобус і поїхала в Адміністрацію президента, де в неї заплановані прес-конференція з Президентом і адвокатами.

15:47 - Надія Савченко вийшла до журналістів. Без взуття.

У своїй промові вона сказала, що відвикла від людей і попросила не доторкатися до неї. Пряма мова:

"Я хочу попросити вибачення в усіх матерів, діти яких сидять у неволі, а я на свободі", - заявила Савченко, оточена журналістами в аеропорту "Бориспіль".

"Так, я не поверну мертвих, але я завжди готова покласти своє життя ще раз на полі бою за Україну. Я зроблю все можливе, щоб кожна дитина, яка сидить зараз у неволі, був на волі. Герої України не повинні вмирати. Дуже вигідно, коли герої мертві. Погано, коли вони живі, всім погано. Але ми будемо жити, і герої будуть у Верховній Раді України на заздрість російській Думі і на славу Україні. У нас буде Верховна Рада складатися з тих людей, які того варті. Ми житимемо так, як повинні жити люди. Я не знаю, як це зробити, чесно вам кажу, я не обіцяю, що це буде завтра. Я скажу вам, що готова померти, щоб це було, і це буде!" - сказала вона.

"Дуже дякую всім за те, що ви боролися за мене. Ви боролися за кожного, хто буде на волі. Якби люди не говорили, то політики мовчали б вічно. Дякую вам усім. Хочу сказати спасибі тим, хто бажав мені добра - тому що завдяки вам я вижила. Хочу сказати спасибі тим, хто бажав мені зла - бо назло вам я вижила. Хочу сказати спасибі тим, хто був байдужим - за те, що не заважали", - заявила Савченко.

15:35 - Мама Надії Савченко заявила, що не хотіла б, щоб її донька була президентом.

15:29 Ірина Геращенко, спікер ВР, дала короткий коментар в аеропорту. Вона всім подякувала і попросила вибачення за організацію - звільнення Савченко стало несподіванкою. За її словами, це перший крок до звільнення українців, яких насильно тримають у Росії.

15:22 - Петро Порошенко привітав Савченко з поверненням на батьківщину.

15:14 - Президент Росії Володимир Путін підписав указ про помилування Надії Савченко, повідомив його прес-секретар Дмитро Пєсков.

За його словами, з проханням про помилування звернулися рідні журналістів ВДТРК, у загибелі яких російський суд визнав Савченко винуватою.

15:10. Віра Савченко підтвердила, що літак сів саме в Борисполі. Вона разом з мамою сіла в чорний мікроавтобус і кудись поїхала. Журналістів у залу не пускають. Очікується, що Надія вийде до преси.

Фото: www.facebook.com/bohdan.bulawka

Фото: LB.ua

14:58. Приземлилася....

14:54 - У залу офіційних делегацій пропустили лише Марію Савченко та кількох народних депутатів. Журналістам довелося залишитися біля входу.

14:34 - Кортеж Президента Петра Порошенка прибув у "Бориспіль". Також в аеропорту вже Юлія Тимошенко (нагадаємо, Надія Савченко обралася народним депутатом за списком "Батьківщини") і мама Надії Савченко.

Фото: www.radiosvoboda.org

Фото: LB.ua

Журналісти зустрічають маму Надії Савченко
Фото: https://www.facebook.com/igor.lutsenko
Журналісти зустрічають маму Надії Савченко

Фото: LB.ua

Фото: LB.ua

Чи приземлилася вже Надія, мама не знає. Востаннє з донькою, за її словами, вона розмовляла 24 грудня.

14:29 - Поки ЗМІ кинулися в бік "Борисполя", сестра Надії Савченко

Віра написала у фейсбуці, що не знає, в який саме аеропорт їхати.

"Друзі і рідні люди, ми з мамою, як і ви, чекаємо. Чекає багато світлих людей, а коли ТАК чекають і вірять, то повертаються наші бійці з "того світу", не те що з РФ)... В аеропорт ми ще не їхали. Просто не знаємо, в який їхати. Мама ж таки не на борту літака. Чекаємо на заяви з АП", - написала Віра Савченко.

14:20 - Журналісти зайняли "бойові пости" в аеропорту "Бориспіль", саме тут повинен приземлитися літак із Савченко. Це станеться, за словами нардепа Ігоря Луценка, близько 14:43. "Знімаємо традиційно паркан", - прокоментував фото один із фотографів.

О 13:22 прозвучала офіційна інформація - Президент Петро Порошенко зробить заяву для преси. Це стало непрямим доказом того, що "угода" таки відбудеться. Тим паче, що літак з помилуваними військовими РФ вилетів із Гостомеля. Інформацію підтвердив адвокат грушників:

"Я можу підтвердити інформацію, що мій підзахисний Олександр Александров і підзахисний моєї колеги Євген Єрофєєв покинули територію України. Чи були вони обміняли на Надію Савченко, я сказати не можу", - заявив адвокат.

Гарну новину підтвердив і захисник Савченко:

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram