ГоловнаПолітика

Тимошенко вважає субсидії обманом

Лідер "Батьківщини" пропонує направити гроші на підвищення соцстандартів

Тимошенко вважає субсидії обманом
Фото: Макс Требухов

Немонетизовані субсидії, які не стимулюють впровадження енергоощадних програм, є великим обманом, вважає лідер партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко.

Про це вона сказала на круглому столі "Чи переживуть українці чергове підвищення комунальних тарифів?", організованому Інститутом Горшеніна.

"Субсидії - це великий обман. Є низка факторів. Перший - людей, які не мають грошей, наповнили субсидіями, і деякі сім'ї платять навіть менше, ніж до підвищення. У них як мінімум не буде стимулів заощаджувати енергію. Ну, навіщо заощаджувати, якщо за все платить держава", - заявила Тимошенко.

"По-друге, гроші на субсидії не з космосу на нас падають, вони йдуть з бюджету. Ці гроші можна було б спрямувати на індексацію пенсій і зарплат, і тоді не треба було б субсидії. Людей штучно заганяють у нульові пенсії і зарплати, штучно садять на гачок субсидій, і насправді витрачають гроші на субсидії, коли цього не треба робити - просто треба поставити адекватну ціну на газ", - вважає лідер "Батьківщини".

Третій фактор, за словами Тимошенко, - це відсутність їхньої монетизації. "Ці гроші не платять людям як субсидії, щоб вони отримали гроші і направили їх на енергозбереження, утеплення будинків, заміну обладнання, а залишок залишили собі як премію за те, що вони заощадили. Це ж розумно", - вважає вона. Субсидії насправді йдуть у "Нафтогаз", підкреслила Тимошенко.

Останнім чинником проти субсидій Юлія Тимошенко називає те, що "люди стають фінансово залежними і такими, яких потім зняти з субсидій неможливо".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram