ГоловнаПолітика

Землянський: ціна на газ повинна становити 3600 грн за тисячу кубометрів

Експерт вважає нинішні тарифи непідйомними

Землянський: ціна на газ повинна становити 3600 грн за тисячу кубометрів
Фото: Макс Требухов

Рішення про підвищення газового тарифу для населення, яке Кабінет Міністрів реалізує з 1 травня, містить у собі системну помилку.

Про це на круглому столі "Чи переживуть українці чергове підвищення комунальних тарифів?",  організованому Інститутом Горшеніна, сказав директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України.

"Необхідні формульні індикативні підходи до визначення ціни. Ціна і тарифи не можуть визначатися за принципом підлога - палець - стеля. Ось як пан Демчишин робив: собівартість вугілля - 1100, я так вважаю, і байдуже, що держшахти працюють за собівартості 1500-2000. Те саме відбувається і в комунальних послугах. Тому якщо відповідати коротко, як повинні формуватися тарифи - вони повинні формуватися відповідно до купівельної спроможності населення", - сказав Землянський.

Тариф на рівні 6,9 гривні за кубометр газу для населення не відповідає купівельній спроможності, вважає він.

"Жодна країна у світі, що має власний ресурс, не бере як індикатив ціноутворення імпортний паритет. Тобто завжди використовується змішана модель імпортного паритету і собівартості видобутку газу всередині країни", - додав Землянський.

Він додав, що необхідно забезпечити на 100% облік комунальних послуг і гарантувати належну якість надаваних послуг за рахунок підвищення конкуренції на ринку постачання газу.

"Єдиним виходом на сьогодні є вирівнювання тарифу на рівні не більш ніж 3600 гривень за тисячу кубічних метрів. Це навіть з урахуванням корупційної складової", - вважає він.

Землянський підкреслив, що в іншому разі наступний опалювальний сезон може стати катастрофічним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram