ГоловнаПолітика

Відмова від російського ядерного палива - найважливіший крок до енергонезалежності, - нардеп

У "Народному фронті" вважають скорочення російської сировини заслугою уряду Яценюка.

Відмова від російського ядерного палива - найважливіший крок до енергонезалежності, - нардеп
Фото: seo-top-news.com.ua

Збільшення постачання ядерного палива американської компанії Westinghouse для українських АЕС стало можливим завдяки успішній реалізації стратегії енергетичної незалежності від Росії, яку ефективно впроваджував уряд Арсенія Яценюка.

Про це заявила народна депутатка фракції "Народний фронт", член Комітету ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська.

Так вона прокоментувала інформацію про те, що Южно-Українська АЕС істотно зменшила використання ядерного палива російського виробництва - на користь модернізованого палива ТВС-WR виробництва Westinghouse. 19 травня в активну зону реактора третього енергоблоку Южно-Української АЕС завантажили 83 паливні збірки Westinghouse.

"Один з найважливіших кроків до енергетичної незалежності від Росії, які встиг зробити уряд Яценюка, - істотне розширення програми диверсифікації імпорту ядерного палива в Україну. За два роки прем'єрства Яценюка вдалося значно зменшити споживання палива російської компанії ТВЕЛ. Цей постачальник був спочатку 100-процентним монополістом на українському ринку ядерного палива, а згодом 11 років успішно обмежував спроби його диверсифікації", - зазначила вона.

Завдяки курсу Арсенія Яценюка на енергетичну незалежність, вважає депутатка, збільшилася кількість енергоблоків, де заплановано використовувати західне паливо і технології.

"Українська влада продемонструвала політичну волю - і в лютому цього року на Запорізьку АЕС надійшли перші партії палива від Westinghouse. Раніше було денонсовано угоду між Україною і Російською Федерацією про добудову третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС. Зараз на Южно-Українській АЕС використовуватимуть менше палива виробництва ТВЕЛ і більше тепловидільних збірок західного виробництва. Завдяки позиції Яценюка і фракції "Народного фронту" у Верховній Раді Україна позбувається ще одного аспекту енергетичної залежності від Росії", - підкреслила Наталія Кацер-Бучковська.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram