ГоловнаПолітика

Луценко доручить Вітвицькому набрати ловців перевертнів у ГПУ

Луценко доручить Вітвицькому набрати ловців перевертнів у ГПУ
Богдан Витвицкий
Фото: minjust.gov.ua

Генпрокурор Юрій Луценко призначить помічника федерального прокурора США Богдана Вітвицького головою конкурсної комісії, яка відбере членів генеральної інспекції Генпрокуратури. Ця інспекція буде розслідувати злочини, скоєні прокурорами.

"Узгодили з американськими партнерами формат і графік створення генеральної інспекції, яка буде виявляти перевертнів у ГПУ. Буду просити депутатів уточнити для цього закон. Планую з липня призначити американського помічника федерального прокурора українського походження пана Вітвицького очолити конкурсну комісію. Первинну чистку персоналу почнемо ще раніше силами внутрішньої безпеки", - написав Луценко у своєму фейсбуці.

У понеділок нардеп Борислав Береза після розмови з Луценком повідомив, що в Генпрокуратурі з'явиться людина, яка очолить внутрішню безпеку і буде очищати прокуратуру від тих персон, чий спосіб життя і чиї витрати не відповідають легальним доходам прокурорів. "Цю людину вже називають "Чистильником", і він не із системи прокуратури. Очікуємо четверга, і нам озвучать ім'я", - написав він у фейсбуці.

За даними Берези, Луценко в понеділок провів переговори з представниками посольства США Джеффом Коулом і Кеном Токо, які курирують переформатування генеральної інспекції ГПУ.

"Якщо "Чистильник" матиме повноваження звільняти прокурорів, майно яких не відповідає їхнім легальним доходам, то генеральна інспекція матиме можливість і повноваження садити цих прокурорів. Правда, для цього треба буде внести деякі правки в законодавство. І тут Юрій Луценко сподівається на депутатів, які дадуть такі повноваження інспекції. У результаті спільні дії "Чистильника" і генінспекції повинні допомогти очистити прокуратуру вже протягом найближчих місяців", - написав Береза.

Варто зазначити, що раніше генеральну інспекцію в ГПУ очолював Давид Сакварелідзе, якого звільнили в лютому. США вимагали відновити діяльність цієї інспекції в разі призначення Луценка генпрокурором.

Богдан Вітвицький був одним із кандидатів на посаду голови Національного антикорупційного бюро, але не пройшов відбір через вікові обмеження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram