ГоловнаПолітика

Україна готує нову систему контролю за переселенцями

Дані про перетин лінії розмежування вноситимуть до електронного реєстру

Україна готує нову систему контролю за переселенцями
Фото: пресс-служба Госпогранслужбы Украины

Влада придумала нову систему контролю за тим, чи законно отримують соцвиплати люди, зареєстровані як переселенці. Це будуть робити за допомогою електронного реєстру внутрішньо переміщених осіб, запустити який планують з вересня, повідомляє Мінсоцполітики.

Зараз фахівці міністерства працюють над створенням і правильним адмініструванням реєстру ВПО. Утримувачем реєстру буде Мінсоцполітики, а вестиме його Пенсійний фонд. Він буде обмінюватися даними з Державною прикордонною службою. Та, у свою чергу, фіксуватиме дані про тих, хто їде на непідконтрольну територію і є одержувачами пенсій або соцвиплат.

Якщо особа не повернеться на територію, підконтрольну Україні, протягом 60 днів, дію довідки переселенця буде припинено.

Нагадаємо, на окупованих територіях Донецької та Луганської областей не виплачують українські пенсії і соцвиплати. Щоб їх отримати, жителям необхідно виїхати на контрольовану Україною територію і постійно там проживати. На практиці ж частина жителів "ДНР" та "ЛНР" лише реєструються в Україні, але жити повертаються назад.

До січня 2016 року переселенці були зобов'язані раз на півроку продовжувати відповідну довідку. Після скасування цього обов'язку СБУ і Мінсоцполітики вирішили перевірити, чи законно біженці отримують соцвиплати, і припинили переказувати гроші 450 тисячам осіб. Пізніше виплати відновили 80 тисячам переселенців, які довели, що отримують їх законно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram