ГоловнаПолітика

Судова реформа мусить скасувати спецсуди і провести переатестацію суддів, - Ємець

Опрацьовується питання і суду присяжних

Судова реформа мусить скасувати спецсуди і провести переатестацію суддів, - Ємець
Фото: www.facebook.com/constitutionUA

Законопроект про судоустрій і статус суддів, над яким активно працює робоча група з питань правосуддя Конституційної комісії, дозволить запустити якісну судову реформу в Україні.

Про це заявив народний депутат фракції "Народний фронт", перший заступник голови Комітету з питань правової політики і правосуддя Леонід Ємець у коментарі журналістам.

Він зазначив, що законопроектом передбачено основні новели: триланкову судову систему, судді проходитимуть серйозну переатестацію, а Верховний Суд стане кінцевою інстанцією для ухвалення остаточних рішень.

"Це означає, що Верховний Суд тлумачитиме судову практику таким чином, що вона буде обов'язковою для нижчих судів. Зникне практика, коли можна мати два протилежні рішення і довести їх до Верховного Суду, де в одній палаті можна було отримати два протилежні рішення. Тепер рішення, яке ухвалить Верховний Суд, буде обов'язковим і остаточним", - заявив народний депутат.

"

Друге, те, що стосується реформи судів загалом. Буде скасовано вищі спеціалізовані суди, адміністративні суди. Залишаться загальний, апеляційний і Верховний Суди", - підкреслив Ємець.

Третьою особливістю судової реформи має стати 100% переатестація суддів, яка передбачає нову якість судів.

"Для того, щоб ми отримали справедливого суддю, нам потрібно перевірити його професійні знання, перевірити його на відсутність корупційних діянь. Це означає перевірку всього життєвого циклу: де він отримав зарплату, за які кошти він купив машину, наскільки все це збігається з його доходами і чи гідна ця людина бути суддею", - сказав парламентар.

Леонід Ємець наголосив, що процедури переатестації повинні бути відкритими і прозорими.

"Кожен онлайн або в Інтернеті повинен бачити співбесіду з суддею, почути відповіді на питання. Це додасть довіри до суду як до такого, що відповідає вимогам суспільства, і ми, нарешті, побачимо чесний і справедливий суд", - сказав народний депутат.

Представник "Народного фронту" також повідомив, що робоча група серйозно відпрацьовує питання суду присяжних.

"Ми однозначно стоїмо на тому, що суд присяжних повинен бути. Ми аналізуємо, чи можемо ми впровадити його просто зараз", - повідомив Ємець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram