ГоловнаПолітика

Аудиторська компанія Baker Tilly назвала маніпулятивним сюжет журналістів про офшори

У компанії говорять про необ'єктивне тлумачення термінів і юридичних документів.

Аудиторська компанія Baker Tilly назвала маніпулятивним сюжет журналістів про офшори
Фото: acquisitionsdaily.com

Аудиторська компанія Baker Tilly заявила про маніпулятивний характер останнього сюжету журналістів "Слідство.Інфо", в якому йшлося про покупку  фондом "Прайм Ессетс Капітал", який пов'язують з Петром Порошенком, акцій у спорідненої кіпрської компанії майже на 4 млрд євро.

Одним з експертів у розслідуванні виступив директор Baker Tilly Олександр Почкун, який прокоментував передачу в траст компанії "Рошен". В Baker Tilly заявляють, що журналісти звернулися до Почкуна з проханням прокоментувати загальну практику застосування трастів, ніяких документів, наявних у журналістів і відображених у сюжеті, йому надано не було.

"Ми вважаємо, що це було зроблено з метою відобразити сумніви Олександра Почкуна, як експерта,  стосовно факту існування трасту. Ми вважаємо такий метод розслідування некоректним, а спосіб подачі матеріалу - маніпулятивним", - йдеться в офіційній заяві компанії.

Також там заявили про некоректне відображення в сюжеті інформації про придбання фондом «Прайм Ессет Кепітал» акцій кіпрської компанії.

"У своєму розслідування журналісти самостійно проводять аналіз фінансових показників, не вдаючись до коментарів з нашого боку або з боку інших незалежних експертів. Зокрема, журналісти проводять оцінку вартості часток у ТОВ «ЦЕКК» на підставі відомостей про розмір статутного капіталу. Проте цей показник не свідчить про реальну вартість частки компанії. Крім того, немає ніяких підстав стверджувати, що операція з внеску ТОВ «ЦЕКК» в акціонерний капітал кіпрської компанії  мала бути проведена саме за номінальною вартістю (виходячи з розміру статутного капіталу)", - стверджують у Baker Tilly.

"Водночас у наявності в журналістів є інформація від фінансового консультанта про історичну вартість часток у фінансовому обліку фонду. Виходячи з пояснень, що надали команді журналістів представники ICU (компанія, яка відповідала за передачу активів Порошенка в довірчу власність компанії "Ротшильд" - ред.), можна зробити висновок про те, що ніяких грошових переказів, заявлених у розслідуванні «Слідство: Інфо», не здійснювалося. При цьому як експерти ми вважаємо, що опис угоди, наведений ICU, не викликає сумнівів у своїй достовірності (на відміну від висновків, викладених у матеріалі журналістів)", - додали також у компанії.

При цьому прес-служба заявляє, що участь Олександра Почкуна в зйомках сюжету не свідчить про те, що він згоден з його змістом. Самостійні висновки журналістів про тлумачення фінансових термінів і юридичних документів в аудиторській компанії назвали некомпетентними, а сам матеріал "маніпулятивним" і "необ'єктивним".

Нагадаємо, раніше юристи компаній "Авеллум" і ICU, які відповідали за передачу активів Порошенка в довірчу власність компанії "Ротшильд" також спростували покупку компанією Порошенка акцій кіпрської компанії. За їх словами, те, що журналісти представили як покупку акцій, було передачею в акціонерний капітал кіпрської компанії її частки в компанії "Рошен". При цьому закон не порушено, оскільки грошові перекази за кордон не здійснювалися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram