ГоловнаПолітика

НАБУ планує "перевести стрілки" на суд через відсутність доказів проти Мартиненка, - адвокат

"Справи Мартиненка" не існує в природі, стверджує юрист

НАБУ планує "перевести стрілки" на суд через відсутність доказів проти Мартиненка, - адвокат
Николай Мартыненко
Фото: Макс Требухов

Національне антикорупційне бюро не має доказів причетності екс-депутата Миколи Мартиненка до будь-яких протизаконних дій. Йому не змогли висунути навіть підозр, не кажучи вже про звинувачення. Тому в цьому відомстві муситимуть намагатися зберігати "хорошу міну за поганої гри".

Про це написав у фейсбуці адвокат Ігор Черезов, який представляє інтереси Мартиненка.

Зокрема, про "погану гру", на думку адвоката, свідчить вимушене зізнання голови НАБУ Артема Ситника в тому, що так званої "справи Мартиненка" не існує в природі.

"Буде розіграно свого роду "двоходівку", - прогнозує захисник. - По-перше, пан Ситник муситиме виконати свою публічну обіцянку незабаром передати в суд матеріали справи, де фігурує як свідок Микола Мартиненко. Але доказової бази в цих матеріалах немає і в принципі бути не може, - підкреслив Ігор Черезов. - Надії НАБУ на звернення до правоохоронних органів деяких європейських країн виявилися марними, там також немає фактів проти Миколи Мартиненка. Правоохоронці фактично стали заручниками гучного піар-шуму, в рамках масштабної дискредитаційної кампанії проти колишнього депутата".

За словами адвоката, "НАБУ, перебуваючи в упевненості, мовляв, "щось та знайдеться", розгорнуло широкий піар на неіснуючій "справі Мартиненка". І тепер наші борці з корупцією не можуть відмовитися від своїх обіцянок під страхом втрати обличчя. Адже і так успіхи НАБУ більш ніж скромні: орган, в якому працює 422 людини, за рік роботи зміг розслідувати і передати в суд всього 9 кримінальних справ стосовно 11 фігурантів".

"Отже, незабаром до суду надійдуть бездоказові або навіть фейкові матеріали, засновані на все тих самих публікаціях в Інтернеті "інформаційних кілерів", які набили оскому, - прогнозує адвокат. - Неважко передбачити, що такий "порожняк" не прийме до провадження жоден більш-менш грамотний суддя. Адже розраховувати на судову перспективу тут немає жодних підстав", - підкреслив Ігор Черезов.

"І тоді настане час другого ходу пана Ситника - звинуватити "продажний український суд" у "розвалі чергової справи". З огляду на ставлення до судів в нашому суспільстві, це буде логічний вибір "стрілковиків", винуватих у відсутності доказів проти Миколи Мартиненка. Але такі дії, зрозумілі з точки зору піару, не матимуть нічого спільного з законом", - зазначив Ігор Черезов.

Нагадаємо, Мартиненко відмовився від депутатського мандата, заявивши про намір юридично спростувати всі звинувачення на свою адресу як звичайний громадянин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram