ГоловнаПолітика

Юристи Порошенка заперечили незаконне виведення в офшор €4 млн

Юристи президента стверджують, що журналісти не розібралися.

Юристи Порошенка заперечили незаконне виведення в офшор €4 млн
Фото: www.president.gov.ua

Журналісти програми "Слідство.Інфо" випустили чергове розслідування, в якому стверджують, що 25 березня 2016 року фонд "Прайм Ессетс Капітал", власником якого є президент Петро Порошенко, купив у спорідненої кіпрської компанії 18 тис. акцій на суму 3,926 млн євро.

Як сказано у програмі, на момент продажу акцій власником кіпрської компанії також був Порошенко.

"Кіпрська фірма, якою нещодавно почав управляти "Ротшильд траст", 25 березня випустила 18 тис. акцій і продала їх по €218 за кожну українському ПАТ ЗНКІФ "Прайм Ессетс Капітал", власником якого є Петро Порошенко. Усього фонд, який об'єднує активи президента України, того дня купив акцій на €3,926 млн", - сказано в повідомленні.

Журналісти стверджують, що виведення з України такої суми на той момент було прямо заборонене постановою Національного банку України. За словами екс-керівника департаменту реєстраційних питань і ліцензування Нацбанку Леоніда Антоненка, така інвестиція вимагала отримання ліцензії від НБУ.

Після виходу програми юристи компаній "Авеллум" і ICU, які відповідали за передачу активів Порошенка в довірчу власність компанії "Ротшильд", випустили спростування. Вони стверджують, що фонд Порошенка не здійснював грошових переказів за кордон.

"Насправді мова йде про те, що 25 березня 2016 року в акціонерний капітал кіпрської компанії була передана її частка в компанії "Рошен". Саме ця частка і була оплатою за акції кіпрської компанії", - заявили юристи і підкреслили, що "при цьому іноземні банківські рахунки не відкривалися, обігу грошових коштів не було, і передача акцій відбувалася в рамках процедури передачі активів Порошенка в довірчу власність компанії "Ротшильд".

Юристи також проінформували, що фонд "Прайм Ессетс Капітал" ще на початку року звернувся за роз'ясненням до Нацбанку і Мінекономіки, і там повідомили, що в разі здійснення такої операції ліцензії на інвестування за кордон отримувати не потрібно.

"Тому твердження авторів програми "Слідство.Інфо" про нібито виведення за кордон 3 926 160 євро не відповідає дійсності", - заявили юристи.

Нагадаємо, раніше журналісти "Слідство.Інфо" з'ясували, що Порошенко в серпні 2014 року утворив офшорну компанію Prime Asset Partners на Британських Віргінських островах і ще дві пов'язані фірми CEE Confectionery Investments Ltd. (зареєстрована на Кіпрі у вересні 2014 року) і Roshen Europe B.V. (зареєстрована в Нідерландах у грудні 2014 року).

Це спровокувало скандал, однак в остаточному підсумку з'ясувалося, що офшори створювали для того, щоб передати кондитерську корпорацію "Рошен" у "сліпий траст" під керуванням Rothschild.

Створення офшорної фірми не є правопорушенням.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram