ГоловнаПолітика

З 2000-х років розкрадання техніки в армії мало масовий характер, - Пашинський

Зброю і техніку продавали за кордон.

З 2000-х років розкрадання техніки в армії мало масовий характер, - Пашинський
архивное фото
Фото: EPA/UPG

На істотне зниження  рівня обороноздатності України вплинули продаж військового майна за заниженими цінами, а також розформування військових частин.

Така інформація була озвучена під час заслуховування звіту представників Військової прокуратури і Міністерства оборони на засіданні комітету з питань національності й оборони.

Так, під час розслідування вдалося з'ясувати, що на період після 2005 року припали рекордні цифри з продажу зброї за заниженими цінами.

“Так, комплекс С-300, новітній комплекс ППО продано за 2,2 млн доларів Міноборони, потім перепродано в Казахстан за 25 мільйонів доларів, це тільки офіційні дані. Далі ми будемо здогадуватися, звертатися в міжнародні антикорупційні органи, чи було там ще щось", - розповів голова комітету Сергій Пашинський. Всього, за інформацією присутнього на засіданні представника Міністерства оборони Ігоря Павловського, за результатами вивчення діяльності колишніх посадових осіб у сфері оборони, Генштаб  направив у ГПУ 94 договори про відчуження і реалізацію державного майна та посадові інструкції відповідальних осіб.

 Тоді ж  головний військовий прокурор Анатолій Матіос повідомив, що слідство встановило, що екс-міністр оборони Кузьмук  розформував аеромобільний батальйон, Гриценко розформував 16 оперативну аеромобільну бригаду, Володимир Шкідченко розформував 15 військову частину зенітно-ракетних військ, а за розпорядженням міністра Саламатіна були зняті з бойового чергування комплекси С -200 і С-300.

Також Матіос повідомив, що колишній начальник Генштабу Володимир Замана переформатував окремі батальйони радіоелектронної боротьби сухопутних військ, що істотно послабило протиповітряну оборону держави.

Він зазначив, що вкрай складно встановити факт матеріальних збитків, завданих державі. Але при цьому підкреслив, що найвагомішим аргументом в цьому провадженні можуть стати результати комплексної судової і військово-технічної експертизи.

"Це не було тупим розкраданням. Це були підготовлені, легітимізовані, проголосовані, прийняті рішення органами виконавчої влади, які готували уповноважені особи, які працювали на Росію. Зокрема, міністри оборони Саламатін, Лебедєв. Але приклалися до цього і їх попередники. Найзначніше відчуження стрілецького озброєння, бронетанкової техніки з 2000-х набуло масового характеру", - сказав Матіос.

За результатами оцінки збитків військова прокуратура має намір пред'явити звинувачення конкретним особам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram