ГоловнаПолітика

Історик закликав Україну зберегти пам'ять кримськотатарського народу

Декомунізація топонімів в Криму - це тільки перший крок

Історик закликав Україну зберегти пам'ять кримськотатарського народу
Сергей Громенко
Фото: Макс Требухов

Перед Україною на сьогодні стоїть завдання відновити і зберегти історичну пам'ять кримськотатарського народу.

Про це на круглому столі в Інституті Горшеніна, організованому спільно з Free Crimea, сказав Сергій Громенко, кримський історик, публіцист, кандидат історичних наук.

"Зараз зроблено лише перший крок. Нещодавно Верховна Рада України повернула назви 70 населеним пунктам і районам у Криму. На жаль, остаточну імплементацію цього рішення залишили чомусь до відновлення суверенітету України", - зазначив він.

Громенко зазначив, що, на жаль, тільки в останні два роки, вже після окупації Кримського півострова Росією, Україна почала звертати увагу на це питання.

"Тільки після 2014 року і академічна наука, і популяризаційні центри, і нарешті влада почали більше звертати увагу на кримські питання. Наприкінці минулого року Інститут національної пам'яті сформував пропозицію внести зміни в програму 10-11 класів, щоб позбутися окремих "табачникізмів", які залишилися від попередньої влади, і, по-друге, інтегрувати непросту кримську історію 20 століття в загальноукраїнську програму", - зазначив історик.

"Сподіваємося, що протягом найближчих 4-5 років повністю оновлять систему викладання, надрукують нові підручники і Крим перестане бути terra incognito для тих українців, які живуть на північ від Перекопу", - додав Громенко.

Нагадаємо, що Меджліс закликав провести суд щодо депортації кримських татар.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram