ГоловнаПолітика

Мін'юст назвав суддів, які блокують конкурси на держпідприємствах

Кабмін попросить ВККС публічно перевірити діяльність служителів Феміди

Мін'юст назвав суддів, які блокують конкурси на держпідприємствах
Василий Келеберда
Фото: www.radiosvoboda.org

Міністр юстиції Павло Петренко на засіданні уряду назвав суддів, які своїми рішеннями блокують конкурси з вибору голів стратегічних держпідприємств.

Він закликав Кабінет Міністрів направити до Вищої кваліфікаційної комісії суддів звернення з проханням перевірити цих суддів і провести цю перевірку публічно.

За результатами аналізу Мін'юст дійшов висновку про явні ознаки протиправності в ухвалах, які заблокували конкурси, винесених такими суддями:

  • суддя Окружного адмінсуду Києва Василь Келеберда (виніс ухвалу, що заблокувала конкурс на посаду нового глави "Укрспирту");
  • суддя Окружного адмінсуду Києва Ігор Іщук (ухвалив таке саме рішення щодо "Центренерго");
  • суддя Дніпропетровського окружного адмінсуду В'ячеслав Степаненко (ухвала щодо Дніпропетровського паровозоремонтного заводу);
  • суддя Запорізького окружного адмінсуду Дмитро Татаринов (ухвала щодо ДП "Державний науково-дослідний і проектний інститут титану").

Також міністр згадав судові рішення, які блокували конкурси щодо "Укрпошти", аеропорту "Бориспіль", "Укрзалізниці", але не назвав імена суддів.

У свою чергу, прем'єр зачитав ім'я ще одного судді з матеріалів, підготовлених Мін'юстом. Це суддя Окружного адмінсуду Києва Ігор Качур, який заборонив призначати обраного на конкурсі голову порту "Октябрськ". Це рішення підтвердив суддя Київського апеляційного адмінсуду Євген Сорочко.

Нагадаємо, 28 квітня Гройсман дав доручення Міністерству юстиції проаналізувати ухвалення суддями неправомірних рішень і діяльність суддів, які їх виносять. Випадкам неправомірних вердиктів прем'єр наказав давати розголосу, щоб суддів "знала вся країна". На цю заяву відреагували Рада суддів і Вищий адміністративний суд, які заявили що Мін'юст не має повноважень аналізувати рішення суддів, а перевірка, ініційована прем'єром Гройсманом, - політичний тиск.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram