ГоловнаПолітика

В ООН закликали РФ припинити переслідування кримських татар в окупованому Криму

Перемога на "Євробаченні" Джамали нічого не змінила для кримських татар на півострові

В ООН закликали РФ припинити переслідування кримських татар в окупованому Криму
Фото: Сергей Нужненко

В управлінні Верховного комісара ООН із прав людини закликали Росію припинити переслідування кримських татар в окупованому Криму напередодні річниці сталінської депортації кримськотатарського народу, повідомляє Радіо Свобода.

"За останні два роки ми задокументували всі великі переслідування кримських татар. Членів Меджлісу, представницького органу кримськотатарського меншини, і його прихильників залякували, переслідували і садили за ґрати, іноді за сумнівними звинуваченнями", - заявив на брифінгу в Женеві представник управління Руперт Колвілл.

В управлінні Верховного комісара ООН з прав людини нагадали Росії, яка де-факто здійснює контроль над територією Криму, про її обов'язок забезпечити дотримання прав меншин і корінних народів. А також закликали владу негайно зняти заборону Меджлісу і забезпечити дотримання свободи слова, інформації, мирних зібрань, релігії і переконань для всіх народів Криму.

Колвілл висловив особливу стурбованість забороною на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу "верховним судом" півострова 26 квітня.

"Ми побоюємося, що визначення Меджлісу як "екстремістської організації" піддасть кримських татар ще більшим порушенням прав людини, на колективне покарання", - заявив Колвілл.

При цьому, додав Колвілл, перемога на конкурсі "Євробачення" української співачки, кримської татарки Джамали нічого не змінила для кримських татар в окупованому Криму. Спікер нагадав, що 18 травня - річниця депортації з Криму в 1944 році близько 200 тис. кримських татар, серед яких була бабуся співачки.

Після перемоги Джамали провідні засоби масової інформації світу розповіли про співачку, про пісню і її зміст, завдяки чому про депортацію дізналося багато людей у всьому світі, які раніше не знали про цю трагедію.

Нагадаємо, в анексованому Росією Криму заборонили проводити жалобні заходи в пам'ять про жертв геноциду кримськотатарського народу, які планували провести 18 травня 2016 року регіональні та місцеві меджліси, кримськотатарські громадські організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram