ГоловнаПолітика

У армії виникли проблеми з ремонтом техніки та військових об'єктів, - Чорновол

Блокування закону про спецконфіскацію коштів Януковича призвело до зупинки оборонного держзамовлення, каже нардеп.

У армії виникли проблеми з ремонтом техніки та військових об'єктів, - Чорновол
Фото: nfront.org.ua

Через зупинку програм державного оборонного замовлення в українській армії виникли проблеми з ремонтом техніки, військових об'єктів, а кількість необхідних артилерійських боєприпасів катастрофічно зменшилася.

Про це заявила народний депутат фракції "Народний фронт", член Комітету з питань національної безпеки і оборони Тетяна Чорновол під час брифінгу в парламенті, коментуючи блокування реалізації оборонних програм на суму 3,6 млрд грн.

"Це 2,2 мільярда незабезпечених витрат на виконання державного оборонного замовлення. 1,1 мільярд на ремонт військової техніки, а також 300 мільйонів витрат на забезпечення зв'язку і ремонт військових об'єктів", - повідомила вона.

"Наша обороноздатність тримається зараз на ремонті. Коли воююча країна не має коштів на озброєння - це нонсенс, це дика ситуація", - підкреслила Чорновол і нагадала ситуацію, коли в Дебальцевому втратили десятки одиниць техніки тільки тому, що не завелися двигуни.

Причиною зупинки програм державного оборонного замовлення народний депутат називає систематичне блокування в парламенті окремими депутатами ухвалення законопроекту про спецконфіскацію мільярдів екс-президента Януковича.

За її словами, в держбюджеті було закладено фінансування потреб Міноборони з цільового фонду, який мав наповнюватися за рахунок арештованих коштів режиму Януковича.

"Йшлося про перерахування в бюджет понад 50 млрд гривень. Цього насправді б вистачило, щоб забезпечити фінансування оборонних програм, особливо якщо порівняти, що для їхнього запуску потрібно всього 3,6 млрд гривень", - підкреслила представник "Народного фронту".

"Але ми поступово долаємо цей саботаж, і є відчуття, що найближчим часом цей закон проголосують в цілому, і відповідні кошти потраплять до державного бюджету", - резюмувала Тетяна Чорновол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram