ГоловнаПолітика

Рада відмовилася ввести поняття "злодій в законі" у Кримінальний кодекс

Для прийняття рішення не вистачило необхідного мінімуму голосів

Рада відмовилася ввести поняття "злодій в законі" у Кримінальний кодекс
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада відмовилася ввести в Кримінальний кодекс поняття "злодій в законі".

За прийняття за основу законопроекту №1188 проголосували 178 депутатів при мінімально необхідних 226, а за повернення до його розгляду - 183 депутати.

Згідно з документом, "злодій в законі" - це особа, яка є організатором і керівником злочинної спільноти, що базується на достатньому авторитеті в кримінальному і тюремному середовищі, є активним прихильником кримінального способу життя і моралі, дотримується злочинного кодексу поведінки і традицій кримінального світу.

Злочинна спільнота - це стійке ієрархічне злочинне угруповання, організатором і керівником якої є "злодій в законі".

Законопроект передбачає введення кримінальної відповідальності за створення злочинної спільноти з метою здійснення будь-яких злочинів під керівництвом "злодіїв в законі". Це правопорушення передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років або довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Також пропонують передбачити в Кримінально-виконавчому кодексі норму, що дозволяє утримувати "злодіїв в законі" в приміщеннях камерного типу у виправних колоніях максимального рівня безпеки.

Нагадаємо, на початку травня в Дніпропетровську під час спеціальної операції затримали 12 кримінальних авторитетів, які зібралися на "сходку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram