ГоловнаПолітика

Правозахисники підрахували кількість випадків політичного стеження в Росії та Криму

Найбільше стежили за активістами 2014 року

Правозахисники підрахували кількість випадків політичного стеження в Росії та Криму
Ркуоводитель правозащитной группы "Агора" Павел Чиков

У Росії міжнародна правозахисна група "Агора" оприлюднила доповідь "Росія під наглядом", присвячену політично мотивованому стеженню, повідомляє Крим.Реалії.

Із 2007 року і дотепер у Росії зафіксовано 352 випадків політичного стеження.

У звіті аналізують випадки "точкового" стеження за правозахисниками й активістами, не пов'язані з розслідуваннями злочинів. Найбільше їх - 177 - було 2014 року, і правозахисники пов'язують це з масовими затриманнями кримських татар після окупації Росією Криму.

Дослідження ґрунтується на даних засобів інформації та інших відкритих джерелах, таких як статистика судового департаменту. При цьому в доповіді докладно описано різновиди стеження, серед яких прослуховування телефонів, злом акаунтів в інтернеті, відео й аудіоспостереження, контроль пересування "Сторожовий контроль", створений спочатку для відстеження потенційних екстремістів.

"Уже до середини 2000-х років у Росії була сформована комплексна система контролю, яку цілеспрямовано застосовували до політичних, громадських активістів і правозахисників і яка надалі тільки вдосконалювалася", - йдеться у висновках звіту.

Нагадаємо, 26 квітня підконтрольний Росії "верховний суд" Криму заборонив Меджліс, назвавши його екстремістською організацією. Ініціатором процесу була так званий прокурор Криму Наталія Поклонська, вона заявила, що Меджліс нібито співпрацює з організацією "Хізб ут-Тахрір", визнаною в РФ терористичною.

Після цього Меджліс і Курултай перейшли в режим надзвичайного стану, а центральний офіс Меджлісу було вирішено перенести до Києва.

Представник Меджлісу Наріман Джелял заявив, що рішення "суду" оскаржать, а також захисники звернуться до ЄСПЛ. Він також наголосив, що їх підтримували ООН і ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram