ГоловнаПолітика

Директор Європейського департаменту МВФ окреслив успіхи уряду Яценюка

Хоча деякі реформи проводилися не так швидко, як хотілося

Директор Європейського департаменту МВФ окреслив успіхи уряду Яценюка
Фото: Макс Требухов

Уряд Арсенія Яценюка «дуже добре керував ситуацією з урахуванням існуючих проблем і надзвичайних та несприятливих факторів впливу», - сказав директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен в інтерв'ю «Укрінформ».

За його словами, уряд Яценюка зробив рішучі кроки для того, щоб вирішити проблеми, «які протягом багатьох років вважалися певними табу в політиці країни і стримували її розвиток»: «Уряд стрімко перейшов до гнучкого обмінного курсу, змусивши економіку пристосовуватися до шоків, і відкоригував тарифи в енергетиці таким чином, щоб вони найкращим чином відповідали реальній вартості енергоносіїв».

Водночас кабінет Яценюка, як зазначив директор Європейського департаменту МВФ, «зробив вражаючі за масштабом коригування податково-бюджетного сектору з метою зниження дефіциту бюджету та ініціював успішний процес реструктуризації боргів з тим, щоб знизити рівень державного боргу до більш стабільних показників».

«Хоча така політика не змогла запобігти глибокій рецесії і скороченню реальних доходів, які переважно були невідворотними з урахуванням масштабу шоків, врешті-решт, це зупинило економічний спад і дозволило поступово змінити напрямок руху. Як результат, економіка знову демонструє ознаки зростання, хоч і скромні, а інфляція різко скоротилася до менш ніж 10%», - сказав Пол Томсен.

Водночас він зазначив, що у деяких напрямках реформ прогрес був повільнішим, ніж очікувалося - зокрема щодо боротьби з корупцією, поліпшення податкового та митного адміністрування, просування у реформуванні держпідприємств.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram