ГоловнаПолітика

Європарламент засудив заборону Меджлісу в Криму

Рішення окупаційної влади назвали переслідуванням кримських татар

Європарламент засудив заборону Меджлісу в Криму
Фото: twitter.com/PeterMueller9

Європейський парламент засуджує заборону Меджлісу кримськотатарського народу в Криму.

За відповідну резолюцію проголосували євродепутати в четвер, 12 травня, повідомляється на сайті ЄП.

"Євродепутати рішуче засуджують рішення так званого верховного суду Криму від 26 квітня 2016 року, яким забороняється Меджліс, законний представницький орган етнічних кримських татар. Вони вимагають негайного скасування рішення, яке, на їхню думку, є "системним і цілеспрямованим переслідуванням кримських татар" та "спробою вигнати їх з Криму, що є їхньою історичною батьківщиною", - йдеться у прес-релізі Європарламенту.

ЄП наголошує, що Росія несе відповідальність за окуповану нею територію Криму і мусить гарантувати місцевим жителям захист від свавілля так званої місцевої влади.

У резолюції також нагадується, що ЄП засуджує незаконну анексію півострова Крим Російською Федерацією, яка порушила міжнародне право. Депутати підтвердили свою відданість суверенітету, політичній незалежності та територіальній цілісності України в межах міжнародно визнаних кордонів.

Нагадаємо, 26 квітня, підконтрольний Росії "верховний суд" Криму заборонив Меджліс, визнавши його екстремістською організацією. Ініціатором процесу була так званий прокурор Криму Наталія Поклонська, вона заявила, що Меджліс нібито співпрацює з організацією "Хізб ут-Тахрір", визнаною в РФ терористичною.

Після цього Меджліс і Курултай перейшли в режим надзвичайного стану, а центральний офіс Меджлісу було вирішено перенести до Києва.

Представник Меджлісу Наріман Джелял заявив, що рішення "суду" оскаржать, а також захисники звернуться до ЄСПЛ. Він також підкреслив, що їх підтримували ООН і ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram