ГоловнаПолітика

У Росії і Криму почали блокувати доступ до сайту "Крим.Реалії"

Проект "Радіо Свобода" назвали шкідницьким.

У Росії і Криму почали блокувати доступ до сайту "Крим.Реалії"

У Росії і в анексованому нею Криму блокують доступ до сайту "Крим.Реалії" (проект "Радіо Свобода").

Про це пише саме видання з посиланням на користувачів російських регіонів і Кримського півострова.

На сайті Роскомнагляду зазначають, що рішенням Генеральної прокуратури Росії від 25 вересня 2015 року обмежено доступ до сайту "Крим.Реалії", а рішенням від 30 вересня того самого року обмежено доступ до сторінки сайту.

Підставою для таких рішень, як випливає з інформації Роскомнагляду, є ст.15.3 Федерального закону від 27 липня 2006 року №149-ФЗ "Про інформацію, інформаційні технології і про захист інформації".

Ця законодавча норма регламентує порядок обмеження доступу до сайтів у мережі Інтернет, що містять інформацію із закликами до масових заворушень, здійснення екстремістської діяльності або участі в масових (публічних) заходах, що проводять із порушенням установленого порядку.

Водночас жителі окремих районів Москви і Московської області повідомили, що доступ до сайту відкритий.

Про те, що кримська прокуратура попросить заблокувати "Крим.Реалії", "прокурор Криму" Наталія Поклонська повідомила 19 квітня. "Це шкідницька служба, їхні публікації містять виправдання диверсій, екстремізм і нескінченну дискредитацію органів влади в Криму, розпалювання міжнаціональної ворожнечі", - заявила вона. Прокурор Криму пояснила, що матеріали для блокування проекту будуть спрямовані в Генпрокуратуру і далі в Роскомнагляд "для повного закриття інформаційної служби "Крим.Реалії".

Тоді ж ФСБ порушила кримінальну справу проти журналіста "Крим.Реалії". Його імені офіційно не називали, однак у виданні пояснили, що мова йде про оглядача Миколу Семену. Зараз він, як стверджують на сайті проекту, перебуває у статусі обвинуваченого за ч.2 ст.280.1 КК РФ (заклики до порушення територіальної цілісності Росії з використанням засобів масової інформації). У нього вдома пройшов обшук, а самого журналіста помістили під підписку про невиїзд, повідомили у ФСБ.

Нагадаємо, сайт "Крим. Реалії" запустили після так званого "референдуму" в березні 2014 року, коли Росія анексувала Крим. Матеріали на сайті проекту публікують російською, українською та кримськотатарською мовами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram