ГоловнаПолітика

Росія відкинула ідею поліцейської місії ОБСЄ на Донбасі

Переговори "нормандської четвірки" не принесли прориву

Зустріч голів МЗС "нормандської четвірки" (Німеччина, Росія, Франція, Україна) завершилася в Берліні.

Першим до преси вийшов голова МЗС Росії Сергій Лавров. Головною новиною у його виступі стали слова про те, що Росія тепер відкидає розгортання збройної місії ОБСЄ на Донбасі для проведення виборів, хоча раніше російський президент Володимир Путін підтримав таку ідею.

"Українські колеги хочуть якусь воєнізовану місію. Пояснюють її необхідність тим, що інакше неможливо буде вільно агітувати під час передвиборної кампанії. Але по-моєму, це штучна проблема. Ми переконані, що цілком можна безпеку під час виборів забезпечити без будь-якої воєнізованої структури", - сказав Лавров.

Він також назвав умовою проведення виборів амністію сепаратистів, проте додав, що вимоги Росії Україна не підтримала. Іншими умовами міністр назвав ухвалення закону України про особливий статус Донбасу і закріплення такого статусу в Конституції.

Лавров повідомив, що на переговорах було досягнуто низки домовленостей щодо забезпечення безпеки, тепер ці домовленості винесуть на розгляд Тристоронньої контактної групи.

Також, за словами Лаврова, сторони домовилися, що активнішу роль відіграватиме українсько-російський Спільний центр контролю координації питань припинення вогню.

Тема обміну полоненими порушувалася, але про якісь конкретні домовленості Лавров не повідомив.

Нагадаємо, однією з головних умов проведення виборів на Донбасі президент України Петро Порошенко назвав введення поліцейської місії ОБСЄ.

Україна попросила ОБСЄ розмістити збройні пости на кордоні з РФ. Після цього бойовики пригрозили Україні "повномасштабною війною, у яку буде втягнуто країни Заходу". Однак російський президент Володимир Путін заявив, що Росія згодна з пропозицією України розмістити поліцейську місію ОБСЄ на Донбасі, але тільки на лінії розмежування, а не на кордоні України з РФ.

Головуюча у 2016 році в ОБСЄ Німеччина не підтримала ідею України розмістити на Донбасі збройну поліцейську місію ОБСЄ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram