ГоловнаПолітика

Рада не змогла прийняти законопроект під призначення Луценка генпрокурором

ГПУ залишиться зі Севруком.

Рада не змогла прийняти законопроект під призначення Луценка генпрокурором
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада у вівторок, 10 травня, не змогла прийняти законопроект №4469, який дозволяє Юрію Луценку стати генеральним прокурором.

За нього проголосували 224 депутати при 226 мінімально необхідних. Зібрати голоси для того, щоб розглянути проект ще раз, депутатам не вдалося.

Згідно з цим законопроектом, до статті 40 закону "Про прокуратуру" пропонувалося внести зміни, які пом'якшують вимоги до кандидата на посаду генерального прокурора. За новими правилами, він повинен мати вищу освіту, але не обов'язково юридичну, повинен мати п'ятирічний стаж роботи в галузі права або п'ятирічний досвід роботи в законодавчому або правоохоронному органі.

Законопроект  визначив президент Петро Порошенко як невідкладний. Його написано під голову фракції БПП Юрія Луценка, якого у президента хочуть бачити генпрокурором.

Луценко в кінці квітня заявив, що не хоче ставати генеральним прокурором, однак за даними спікера Андрія Парубія, Порошенко все одно розглядає на цю посаду кандидатуру тільки Луценка. У того немає досвіду роботи в органах прокуратури і відповідної освіти, зате є досвід роботи у Верховній Раді і Міністерстві внутрішніх справ.

Крім того, законопроект, який прийнято у вівторок, дозволяє вводити в органи прокуратури людей з боку (в регіональні прокуратури та Генпрокуратуру можна призначати громадян з юридичною освітою, але без досвіду роботи в прокуратурі).

Нагадаємо, 3 квітня 2016 року  президент звільнив з посади генерального прокурора Віктора Шокіна, з того часу обов'язки генпрокурора виконує Юрій Севрук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram