ГоловнаПолітика

Міграційна служба підтвердила українське громадянство Афанасьєва

Фігуранта справи Сенцова намагаються зробити громадянином РФ всупереч його бажанню.

Міграційна служба підтвердила українське громадянство Афанасьєва
Геннадий Афанасьев

Державна міграційна служба України підтвердила, що засуджений в Російській Федерації Геннадій Афанасьєв є громадянином України.

Про це йдеться в офіційній відповіді ДМС на запит уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської, оприлюдненій на сайті омбудсмена.

"За наявними даними інформаційної підсистеми "Оформлення документів, що підтверджують громадянство України" Єдиної інформаційно-аналітичної системи управління міграційними процесами та Державної інформаційної системи ДМС України, Афанасьєва Геннадія Сергійовича Київське РВ СМУ ГУ МВС України в АР Крим документувало паспортом громадянина України", - йдеться в документі.

Нагадаємо, Північно-Кавказький окружний військовий суд у серпні року 2015 року за сфабрикованою справою засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Суд визнав його винним у підготовці двох терактів у Криму, приготуванні ще до одного та в створенні терористичного угруповання. Другий фігурант справи - Олександр Кольченко - отримав десять років позбавлення волі. Ще одного фігуранта Геннадія Афанасьєва засудили до семи років ув'язнення. Під час слідства Афанасьєв був основним свідком звинувачення, проте відмовився від показань, заявивши, що вони були дані під тиском.

У Росії заявляли, що Сенцов, Кольченко і Афанасьєв "автоматично" стали громадянами цієї країни після анексії Криму. Нібито відповідно до ст. 5 "договору про прийняття Криму до складу Росії" вони були визнані громадянами Російської Федерації, оскільки у встановлений договором місячний термін офіційно не заявили про відмову від російського громадянства.

Втім, пізніше Росія визнала Сенцова і Кольченка українцями, а Афанасьєва, як заявила його мама, оголосила своїм громадянином.

Питання про громадянство фігурантів справи Сенцова важливе в контексті їх видачі Україні. Згідно з 61-ю статтею російської Конституції, громадян Росії не можуть видавати іншій державі.

Напередодні стало відомо, що Сенцов, Кольченко і Афанасьєв заповнили папери на екстрадицію в Україну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram