ГоловнаПолітика

У Гройсмана виник конфлікт із суддями

Імена запідозрених у неправомірних рішеннях служителів Феміди будуть оприлюднювати.

У Гройсмана виник конфлікт із суддями
Фото: trud-ost.ru

Між прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом та судовою гілкою влади вибухнув конфлікт через наміри уряду вивчати правомірність судових рішень.

28 квітня прес-служба уряду поширила заяву Гройсмана, в якій сказано, що він дав доручення Міністерству юстиції проаналізувати ухвалення суддями неправомірних рішень і діяльність суддів, які їх виносять. Випадки неправомірних вердиктів оприлюднюватимуть, а суддів "буде знати вся країна", додав прем'єр.

У першій половині дня 29 квітня на цю заяву відреагували Рада суддів і Вищий адміністративний суд.

У Раді суддів заявили, що в Мін'юсту немає повноважень аналізувати рішення суддів, а перевірка, ініційована прем'єром Володимиром Гройсманом, буде політичним тиском. Відзначають, що давати оцінку законності та обґрунтованості рішень судді можуть тільки суди апеляційної та касаційної інстанції, але не Мін'юст.

Вищий адмінсуд, своєю чергою, заявив про неприпустимість подібних публічних заяв із боку керівництва держави, які "демонструють неповагу й упереджене ставлення до судової влади, сіють розбрат у суспільстві".

Гройсман після публікації цих заяв на засіданні уряду заявив, що про політичний тиск не йдеться, але намір проводити аналіз судових рішень і оприлюднювати випадки неправомірних вердиктів підтвердив.

"Ми не збираємося ні на кого впливати, ми не збираємося нікого лякати - ми маємо намір сумлінно робити свою роботу", - цитує прес-служба Кабміну слова прем'єра. Голова уряду також закликав міністрів узяти це питання під особистий контроль і активізувати роботу всіх юридичних департаментів і служб із відстоювання інтересів держави в судах.

Тільки-но інформацію щодо неправомірних суддівських рішень буде підготовлено, її публічно заслухають на засіданні уряду, заявив Гройсман.

У першу чергу аналізуватимуть випадки, коли в судах зупиняють проведення відкритих конкурсів на призначення керівників державних підприємств, уточнив прем'єр.

За словами Гройсмана, уряд оприлюднить перелік таких державних підприємств.

Нагадаємо, напередодні Окружний адміністративний суд Києва заблокував конкурсний відбір гендиректора компанії "Центренерго". Раніше в судах блокували конкурси на посади гендиректора "Укрзалізниці", "Укрпошти", аеропортів і багато інших.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram