ГоловнаПолітика

Заступник голови МЗС озвучив позицію України з приводу виборів на Донбасі

Після виборів повинні з'явитися легітимні лідери, з якими можна вести переговори

Заступник голови МЗС озвучив позицію України з приводу виборів на Донбасі
Фото: http://un.mfa.gov.ua

Україна готова до проведення виборів на тимчасово окупованій території Донбасу, але їх не буде, допоки там не буде безпечно.

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Вадим Пристайко на Раді Безпеки ООН, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Вибори. Ми підготували все необхідне законодавство, готові обговорювати модальності. Що нам потрібно - підштовхнути до процесу виборів відповідно до стандартів ОБСЄ та українських законів. Але проявімо розумність: якщо не буде безпеки, ніхто не буде проводити вибори або спостерігати за ними", - сказав Пристайко.

За його словами, після виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей повинні з'явитися легітимні представники, з якими українська влада зможе вести переговори.

"Єдина можливість вести переговори - мати легальних представників цих регіонів. Ми вимагаємо, щоб ці люди були обрані законно... Ми готові погодити його (закон, - ред.) і відповідно до цього закону терміново почати вибори, щоб отримати, бажано цього літа , вже легітимних представників Луганська і Донецька", - розказав Пристайко в інтерв'ю "Голосу Америки".

"Якщо в результаті виборів, відкритих і чесних, ці люди прийдуть до влади, нам треба буде шукати шляхів взаємодії з ними. І в парламенті, і в місцевих структурах. На жаль, це єдиний шлях для мирного врегулювання", - додав представник МЗС.

Нагадаємо, Україна вимагає, щоб вибори в "ДНР" і "ЛНР" проходили лише після виведення російських військ і роззброєння бойовиків. Вибори повинні пройти за українським законодавством, за участю українських партій і з допуском українських ЗМІ до висвітлення процесу голосування.

Також однією з головних умов проведення виборів є введення поліцейської місії ОБСЄ. 3 квітня Україна попросила ОБСЄ розмістити збройні пости на кордоні з РФ. Після цього бойовики пригрозили Україні "повномасштабною війною, в яку будуть втягнуті країни Заходу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram