ГоловнаПолітика

Порошенко запропонував Кабміну підвищити зарплати суддям

Ключовою позицією залишається голосування за конституційну реформу

Порошенко запропонував Кабміну підвищити зарплати суддям
Фото: president.gov.ua

Петро Порошенко запропонував уряду вивчити питання про збільшення грошового забезпечення суддів, а представників бізнесу закликав надати пропозиції щодо змін у судовій реформі.

Про це він заявив за підсумками зустрічі з лідерами українського бізнесу і міжнародних компаній, інформує "Інтерфакс-Україна".

Порошенко закликав бізнес надати свої пропозиції щодо закону про судоустрій, які допоможуть повністю перезавантажити судову систему.

Він також нагадав, що два місяці тому він проводив нараду за участю керівництва Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, голови Служби безпеки, міністра внутрішніх справ, голови Вищої ради юстиції для забезпечення ретельного процесу переатестації або тестування кожного судді, щоб уникнути формальності.

"Тести хороші, але на зарплату 2 тис. грн ніхто не прийде - це марна надія. Ми тільки дискредитуємо реформу (судову)", - сказав Порошенко, підкресливши, що якщо судова реформа не відбудеться, то судді, які "вросли у свої крісла, сидітимуть, і їх звідти не дістанеш".

За словами президента, ключовою позицією залишається голосування за конституційну реформу.

"Кожен з вас мусить про це говорити. Навіть якщо хтось буде говорити, що має кращий проект, що він висуває попередні умови перед тим, як ухвалювати новий закон про судоустрій, а потім щось інше - це значить, що консервується наявний порядок, і це злочин", - підсумував президент.

Нагадаємо, кваліфікаційне оцінювання суддів, передбачене ухваленим у лютому 2015 року законом "Про забезпечення права на справедливий суд", стартувало 17 лютого. Його мусять пройти всі 8000 суддів в Україні.

Якщо суддя успішно пройде всі ці етапи, він підтвердить, що посідає в системі судочинства своє місце. Якщо ж ні, його чекає проходження перепідготовки в Національній школі суддів з подальшим повторним оцінюванням. У разі повторного провалу ВККС мусить попросити Вищу раду юстиції почати процедуру звільнення судді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram